Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Poliția din Moldova acționează conform agendei politice a guvernării - acuzație

24 mai. 2017,, 11:24   Politică
2215 3

Un grup de organizații nonguvernamentale condamnă acțiunile autorităților din ultima perioadă, prin care ar fi fost privați de dreptul de a protesta, notează NOI.md.

Într-un demers expediat premierului Pavel Filip, ONG-urile și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu atitudinea guvernării față de manifestațiile împotriva schimbării sistemului electoral. „Considerăm că acțiunile instituțiilor statului față de aceste manifestații reprezintă o încălcare a dreptului la libera întrunire a cetățenilor din Republica Moldova”, se arată în adresare.

Potrivit membrilor societății civile, în loc să abordeze motivele ce stau la baza acestor proteste, „cei de la putere au intensificat atacurile, denigrările și derîderile asupra organizațiilor societății civile”. Aceștia au precizat că există dovezi concludente de intimidare a participanților la protestul din 14 mai, de către poliție.

„Intimidarea liderilor locali înainte de protest, «filtrele rutiere» în ziua protestului și presiuni continue asupra celor care au participat la protest - sînt cîteva dintre modalitățile prin care a fost sabotată întrunirea pașnică. În ciuda eforturilor depuse pentru îmbunătățirea activității poliției, metodele acesteia rămîn vechi, influențate de agenda politică a celor de la putere. Cei care au încălcat pe 14 mai dreptul la libera circulație și libertatea întrunirilor purtau uniforme noi și conduceau mașini recent achiziționate - multe dintre ele cumpărate din banii donatorilor externi”, mai susțin activiștii în scrisoarea adresată lui Filip.

Semnatarii declarației au cerut autorităților să ia atitudine, în mod public, față de acțiunile instituțiilor subordonate de împiedicare a cetățenilor să vină la proteste pașnice.


Printre semnatarii adresării se numără Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT; Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Asociația Presei Independente, Institutul de Politici Publice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?