Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

BNM implementează soluția pentru eficientizarea licențierii și autorizării

24 mai. 2017,, 13:40   Economie
1896 0

Banca Națională a Moldovei a inițiat implementarea soluției informatice pentru eficientizarea procesului de licențiere, autorizare și notificare, transmite NOI.md.

Potrivit comunicatului Băncii Naționale a Moldovei, Banca Centrală a semnat contractul prin care va fi inițiată implementarea soluției informatice pentru optimizarea procesului de licențiere, autorizare și notificare în cadrul Programului BNM de implementare a sistemului de monitorizare a riscurilor.

Soluția pentru optimizarea proceselor de licențiere, autorizare şi notificare reprezintă un sistem complex și integrat de gestiune a informațiilor și a datelor cu privire la procesele și activitățile desfășurate de către BNM cu privire la confirmarea administratorilor băncilor, aprobările ce țin de deschiderea subdiviziunilor băncii, autorizarea activităților instituțiilor financiare, acordarea permisiunilor de procurare sau majorare a cotelor de participare substanțiale achizitorilor potențiali sau deținătorilor direcți/indirecți, licențierea prestatorilor de servicii de plată și emitenților de monedă electronică nebancari, eliberarea actelor cu caracter permisiv, precum și a altor activități care necesită autorizarea, confirmarea, aprobarea și licențierea de către BNM.

Concomitent, soluția informațională va include procesul de notificare, al cărui scop este o statistic.

Astfel, soluția aferentă proceselor de licențiere, autorizare și notificare face parte din programul BNM de implementare a Centralei riscurilor și reprezintă a două componentă a Centralei care este implementată după darea în exploatare a Registrului riscului de credit.

Realizarea soluțiilor pentru optimizarea procesului de licențiere, autorizare și notificări îi va permite Băncii Naționale a Moldovei să autorizeze, să licențieze, să aprobe persoane și activități care nu prezintă un risc sporit pentru bancă, precum și va asigura administrarea, prevenirea și controlul riscurilor în cazul desfășurării activităților. Proiectul va fi pus în aplicare în contextul îndeplinirii obiectivelor strategice ale BNM cu privire la dezvoltarea și consolidarea autorității de supraveghere.

Implementarea acestei soluții va crea o serie de beneficii atît pentru băncile comerciale, cît și pentru BNM prin automatizarea şi digitalizarea proceselor și documentelor care, ceea ce va reduce considerabil timpul necesar pentru obținerea autorizațiilor, notificărilor, licențelor, permisiunilor, precum şi volumul documentelor pe suport hîrtie.

În plus, va fi creat un mecanism de comunicare și interacțiune eficient, facil și securizat între BNM şi băncile licențiate, persoanele juridice și fizice, casele de schimb valutar, prestatorii de servicii electronice și emitenților de monedă electronică, etc.

Totodată va crește nivelul de transparență în procesul de acordare a licențelor, autorizațiilor și notificărilor prin optimizarea și automatizarea proceselor din cadrul Băncii Naționale a Moldovei.

Încă un avantaj îl va constitui consolidarea capacității de supraveghere a BNM, datorită utilizării instrumentelor avansate de colectare și prelucrare a datelor. Implementarea acestei soluții va avea un efect benefic și asupra mediului înconjurător, prin reducerea considerabilă a volumului documentelor pe suport hîrtie.

Perioada estimată pentru implementarea soluției este de circa 9-12 luni.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?