Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Reprezentantul Rusiei speră să găsească o soluţie pentru Transnistria

24 mai. 2017,, 09:00   Politică
2505 1

Reprezentantul Federaţiei Ruse în procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul pentru misiuni speciale al MAE al FR, Serghei Gubarev, a sosit la Tiraspol pentru a găsi o soluţie "pentru minimizarea situaţiei negative din Transnistria".

Despre aceasta el a declarat marţi, la întîlnirea cu preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski.

Potrivit site-ulUI liderului de la Tiraspol, interlocutorii şi-au exprimat convingerea că o convocare cît mai curînd a reuniunii permanente în formatul "5+2" este oportună.

Diplomatul rus a spus că în ajun s-a întîlnit cu reprezentantul politic al Moldovei, Gheorghe Bălan, şi cu consilierul prezidenţial Vasile Şova.

"M-a impresionat faptul că şi ei insistă asupra convocării cît mai urgente a reuniunii oficiale. Cred că toată lumea şi-a dat seama că o asemenea reuniune este obligatorie şi că nu mai are rost să tărăgănăm. Aşteptarea prin unghere nu este cea mai bună modalitate de a rezolva problemele. Din păcate, problemele continuă să se acumuleze", a spus Gubarev.

Şi Krasnoselski a subliniat necesitatea convocării cît mai urgente a reuniunii în formatul "5+2" pentru discutarea tuturor problemelor.

"Am apelat în acest sens la OSCE şi la toţi participanţii la acest format, însă deocamdată fără succes", a spus el.

Diplomatul rus s-a întîlnit la Tiraspol şi cu conducerea Sovietului Suprem, exprimîndu-şi opinia că "decizia recentă a autorităţilor ucrainene privind limitarea livrărilor în Transnistria a produselor alimentare aduse prin tranzit nu va duce la îmbunătăţirea situaţiei în regiune".

"Aceste acţiuni vor duce doar la creşterea tensiunilor şi la consecinţe nefaste. Faptul că am fost privaţi de posibilitatea de a discuta aceasta în mod deschis complică şi mai mult situaţia. În documentele principale ale procesului de negocieri este inclus un principiu, potrivit căruia nu se admite luarea acţiunilor unilaterale care înrăutăţesc situaţia partenerului de negocieri. Deocamdată vedem cum acest principiu se încalcă în mod deschis. De aceea a venit timpul să ne clarificăm cu această situaţie", a declarat Gubarev.

El a criticat şi hotărîrea recentă a Curţii Constituţionale a Moldovei, care a declarat drept ilegală aflarea pe teritoriul său a oricăror trupe străine, inclusiv ale Rusiei.

"În ultimul timp, Rusia este nevoită să asculte tot felul de acuzaţii. Rusia poartă anumite responsabilităţi în cadrul operaţiunii internaţionale comune de menţinere a păcii în regiunea transnistreană. Noi acţionăm din faptul că mandatul său va fi epuizat numai atunci cînd părţile şi participanţii la procesul de negocieri vor ajunge la o înţelegere politică referitor la soluţionarea problemei transnistrene. Pînă atunci, conducerea Rusiei nu vede motive de a-şi revizui atitudinea faţă de forţele de menţinere a păcii care se află în regiune", a subliniat diplomatul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?