X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Experți: Moldova trebuie să țină cont de semnele de avertizare privind votul mixt

23 mai. 2017,, 15:10   Politică
2035 3

Moldova trebuie să evite orice reformă electorală care presupune trecerea la un sistem majoritar de la cel pe liste de partid, se artă într-un studiu realizat de experți internaționali, la comanda Asociației „Promo-LEX”, notează NOI.md.

Potrivit autorilor studiului, Mette Bakken și Adrian Sorescu, sistemul majoritar funcționează bine în țările cu democrație veche, care l-au aplicat de mai multe decenii, astfel încît partidele politice și alegătorii s-au adaptat la el. Aceștia atenționează că mai multe țări din regiune au eșuat în implementarea sistemului de vot mixt sau uninominal, iar Moldova ar trebui să ia în calcul aceste experiențe negative.

„Faptul că nicio altă țară nu a trecut de la reprezentarea proporțională cu liste de partid la un sistem majoritar ar trebui să servească drept semn de avertizare pentru o astfel de schimbare. Mai mult, la acest moment, Moldova ar trebui să reziste tentației de a trece la un sistem mixt, mai ales la unul mixt paralel. Astfel de sisteme tind să producă rezultate disproporționate. În particular multe țări din regiune care au adoptat astfel de sisteme fie le-au abandonat (Bulgaria, Ucraina – în trecut), fie examinează posibilitatea unei reforme pentru schimbarea lui (Georgia, Ucraina)”, se arată în studiu.

Autorii consideră că cea mai bună soluție pentru Moldova ar fi îmbunătățirea actualului sistem electoral, cel cu reprezentare proporțională și liste de partid, prin organizarea alegerilor în 10-12 circumscripții electorale (în loc de una națională, așa cum este acum). Experții mai propun înlocuirea listelor de partid închise cu liste deschise pentru a oferi alegătorilor posibilitatea de a influența sau chiar de a decide cine este ales, la nivelul fiecărui candidat.

„După cum s-a menționat în acest studiu, un număr considerabil de țări din Europa aplică sisteme electorale cu mai multe circumscripții plurinominale și liste deschise. La elaborarea unui nou model de buletin de vot, Moldova poate să se ghideze după experiența acestor țări, dar să elaboreze un buletin de vot care are sens pentru alegători”, se mai arată în concluziile experților.


În cazul în care autoritățile vor insista totuși pe implementarea sistemului mixt, spun autorii, ar fi recomandabil să se opteze pentru sistemul mixt proporțional (cu compensare), și nu pentru cel paralel, deoarece el asigură prevalența reprezentării echitabile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?