X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cînd vor veni în Moldova banii din partea UE?

23 mai. 2017,, 12:50   Economie
2131 3

Republica Moldova poate miza pe continuarea finanţării din partea Uniunii Europene doar dacă va îndeplini recomandările Comisiei de la Veneţia.

O declaraţie în acest sens a făcut în ajun, în cadrul unei conferinţe de presă privind rezultatele celei de-a patra reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova, copreşedintele acestuia, Andi Cristea.

El a menţionat că "decizia de amînare a acordării asistenţei macrofinanciare, care a fost luată săptămîna trecută în Parlamentul European, are un caracter tehnic".

"Este important ca recomandările şi raportul Comisiei de la Veneţia, care va fi dat publicităţii în luna iunie, să fie luate în considerare, iar autorităţile să adopte o hotărîre echilibrată cu privire la schimbarea sistemului electoral. Aceasta va permite deblocarea asistenţei macrofinanciare, care va ajunge în Moldova fără nici un fel de reţineri", a spus Cristea.

Potrivit lui, "Guvernul şi Parlamentul au obţinut anumite rezultate îmbucurătoare, situaţia se schimbă spre bine, dar am vrea să vedem o dezvoltare mai dinamică a reformelor, mai ales în sistemul bancar, lupta cu corupţia, sistemul justiţiei".

Copreşedintele Comitetului din partea Moldovei, Mihai Ghimpu, a menţionat că "cel mai important succes al republicii este restabilirea încrederii partenerilor europeni, iar concentrarea eforturilor pe implementarea Acordului de Asociere au contribuit la depăşirea crizei din 2016".

"În ceea ce priveşte proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral, acum este important să aşteptăm recomandările oficiale ale Comisiei de la Veneţia, care vor fi prezentate în iunie. Pentru noi acestea sînt foarte important, căci, deşi Moldova este un stat suveran, ea are obligaţiuni faţă de Parlamentul European, pe care trebuie să le respectăm", a spus politicianul.

Potrivit lui, există şi piedici în dezvoltarea parcursului european al republicii, inclusiv "strania alegere a cetăţenilor, care l-au făcut preşedinte pe un om pe care nu-l interesează absolut deloc soarta ţării şi nu are nici un plan pentru viitor".

Precizare: Comitetul Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova se reuneşte de două ori pe an, alternativ la Bruxelles şi Chişinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?