X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

CC: „Propria convingere” a judecătorului nu contravine Constituției

22 mai. 2017,, 15:27   Societate
1935 0

Noțiunea de „proprie convingere”a judecătorilor nu contravine constituției Republicii Moldova. Curtea Constituțională a respins excepţia de neconstituţionalitate ridicată de către avocatul Andrian Paladii în dosarul penal nr. 10-516/15, pendinte la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.



Potrivit sesizării, norma din Codul de Procedură Penală, care prevede aprecierea probelor conform intimei convingeri a judecătorului și persoanei care efectuează urmărirea penală, ar contravine principiului înfăptuirii justiției în numele legii.
În același timp, potrivit hotărîrii CC, noțiunea de „proprie convingere” nu are sensul de opinie subiectivă, ci acela al certitudinii dobîndite de judecător în urma examinării tuturor probelor în ansamblu, sub toate aspectele, în mod obiectiv și călăuzindu-se de lege.

Curtea a menționat că rezultatele aprecierii probelor sunt expuse de către instanța de judecată în acte procedurale, care trebuie să fie motivate. Potrivit articolului 389 din Codul de procedură penală, sentinţa de condamnare se adoptă numai în condiţia în care, în urma cercetării judecătoreşti, vinovăţia inculpatului în săvârşirea infracţiunii a fost confirmată prin ansamblul de probe cercetate de instanţa de judecată.

Suplimentar, Curtea a observat că, articolul 414 alin. (4) din Codul de procedură penală prevede dreptul instanței de apel de a da o nouă apreciere a probelor, dacă instanța de fond a admis vreo eroare la constatarea vinovăției persoanei. Prin urmare, deciziile eronate pot fi corectate prin intermediul căilor de atac prevăzute de lege.

În același timp, Curtea a reamintit standardul „dincolo de orice îndoială rezonabilă” consacrat în jurisprudența Curții Europene, care presupune că, pentru a putea fi pronunțată o soluție de condamnare, acuzația trebuie dovedită dincolo de orice îndoială rezonabilă. Existenţa unor probe dincolo de orice îndoială rezonabilă constituie o componentă esenţială a dreptului la un proces echitabil şi instituie în sarcina acuzării obligaţia de a proba toate elementele vinovăţiei într-o manieră aptă să înlăture dubiul.

Hotărîrea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?