Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Candu a relatat cărui deputat i-a aplicat ultima dată o sancțiune

22 mai. 2017,, 13:13   Politică
4023 0

Andrian Candu a discutat astăzi cu un grup de tineri despre specificul activității desfășurate la Parlament, dar și cum gestionează situațiile conflictuale din timpul ședințelor plenare, notează NOI.md.

La discuții au participat 85 de tineri din țară, aplicanți la atelierele de lucru organizate de Legislativ, cu prilejul marcării Zilei Parlamentului. Întrebat cum gestionează în calitate de spicher situațiile tensionate din timpul ședințelor, Candu a relatat că se ghidează strict de Regulamentul instituției. El și-a amintit că ultima sancțiune disciplinară i-a aplicat-o lui Igor Dodon, care însă nu a apucat să se conformeze, trecînd la un alt post.

„Le închid microfoanele la toți, astfel le dau un semnal că trebuie să încheiem. Bineînțeles că sîntem toleranți, dar cînd se simte că se încing spiritele, atunci se întrerup discuțiile, le cer colegilor să se calmeze, să nu facă atacuri la persoană – ataci ideea, te expui prin argumente. În situația în care sînt excese, pot să aplic sancțiuni. De exemplu, pot să emit un avertisment, iar după asta îl pot lipsi pe deputat de dreptul de a avea intervenții la microfon. Ultima sancțiune de acest gen i-a fost aplicată lui Dodon înainte de a fi ales președinte, precum și doamnei Greceanîi”, a relatat Candu.

Potrivit spicherului, următoarea sancțiune pentru încălcarea Regulamentului ar fi evacuarea deputatului din sala de ședințe plenare cu aplicarea interdicției de a participa la ședințe. El a precizat însă că asemenea sancțiuni încă nu au fost aplicate în Moldova.

„Spre deosebire de alte parlamente, noi nu avem poliția parlamentară sau o comisie de etică, deși lucrăm acum la un cod de etică. Documentul presupune crearea unei comisii care să evalueze comportamentul deputaților. Dar sigur că aici lucrurile trebuie să se întîmple colegial, corect, fără atac la persoană. Cea mai bună soluție cînd temperatura e mare e să anunți o pauză”, a adăugat Candu.

Cu prilejul marcării Zilei Parlamentului la 23 mai, conducera instiuției a organizat mai multe atelieri de lucru cu participarea a 85 de tineri. Studenți au avut ocaiza să dezbată un proiect de lege, să simuleze un exercțiu de vot, precum și să adreseze întrebări spicherului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?