X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Forțele speciale transnistrene au bătut și reținut trei cetățeni ai Moldovei

19 mai. 2017,, 18:00   Societate
2962 0

Trei cetățeni ai Republicii Moldova au fost atacați de către reprezentanți ai așa-numitelor forțe de ordine transnistrene și deposedați de bunuri în valoare de 10.000 de lei, în timp ce se aflau la pescuit pe malul stâng al Nistrului.


Potrivit unui raport prezentat de delegația moldovenească în cadrul Comisiei Unificate de Control, incidentul s-a întâmplat la 30 aprilie, pe râulețul Botna, lângă satul Chițcani, raionul Slobozia.

Cei trei cetățeni moldoveni, M. Gârlac, Iu. Sevastian și V. Pâslari, se aflau la pescuit pe râulețul Botna când au fost atacați de un grup de persoane îmbrăcate în formă de camuflaj și în civil. Cele 10-15 persoane au atacat grupul de pescari cu avertismentul „lucrează OMON!” (OMON fiind o structură a forțelor cu destinație specială). Imediat, persoanele s-au prezentat ca fiind angajaţi ai forțelor de ordine din Transnistria.

Informația a fost prezentată de către delegația Chișinăului la Comisia Unificată de Control în timpul reuniunii din 18 mai.

„Reprezentanții structurilor de forță transnistrene au aplicat forța asupra unor persoane care nu au opus rezistență, fără a oferi explicații, utilizând mijloace speciale, cauzând vătămare corporală, dar și pagube materiale în valoare de 10.000 de lei, prin confiscarea a trei biciclete și a unui telefon mobil Lenovo”, se menționează în declarația delegației moldovenești la CUC.

Delegația a menționat că, pe lângă loviturile cu pumnii și picioarele, au fost folosite cătușele, fapt demonstrat de expertiza medicală. În pofida faptului că Iu. Sevastian se afla la pământ, împotriva acestuia a fost folosite gaze lacrimogene.

În timpul acestor acțiuni, de grupul atacatorilor s-a apropiat o persoană înarmată cu un pistol, care a pus capăt acțiunilor violente ale atacatorilor. Cetățenii moldoveni au fost băgați cu forța în două automobile: Golf și Niva, ambele cu numere de înmatriculare de Transnistria Bicicletele au fost încărcate în Niva. Cetățenii moldoveni au fost transportați la un „punct vamal transnistrean” ce se află în apropierea satului Hagimus, Căușeni, unde au fost întocmite procese-verbale cu privire la o pretinsă „trecere ilegală a frontierei de stat a Transnistriei”.

La întrebarea unde pot apela pentru a-și recupera bicicletele și telefonul le-a fost oferit un număr de telefon din regiunea transnistreană. Apoi, cele trei persoane au fost transportate într-o clădire din Tighina, unde au fost ținute până la orele 14:00 ale aceleiași zile, fiind lăsate să plece după ce fiecare a achitat câte o amendă de 184 de ruble transnistrene.

Delegația moldovenească în cadrul CUC a constatat că incidentul încalcă mai multe prevederi, printre care și Protocolul privind libera circulație în Zona de Securitate din 13 ianuarie 2017.

Delegația a constatat că aflarea în Zona de Securitate a reprezentanților a forțelor cu destinație specială este ilegală.

Chișinăul a mai constatat că asemenea acțiuni au menirea de a destabiliza situația în Zona de Securitate și atmosfera pozitivă creată ca urmare a deciziei din 13 ianuarie privind libera circulație în Zona de Securitate. Delegația moldovenească a cerut prezentarea unui raport care să explice în detaliu incidentul din 30 aprilie.

Delegația moldovenească în Comisie a difuzat un apel cu privire la incidentul ce a avut loc pe 30 aprilie 2017, apel în care se condamnă obstacolele impuse artificial liberei circulații a persoanelor prin Zona de Securitate, precum și încălcarea drepturilor acestora de către aşa-numitele structuri de forță transnistrene.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?