Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

"Expert-Grup" a prezentat cea mai optimistă prognoză

19 mai. 2017,, 09:10   Economie
1710 0

În anul 2017, economia Moldovei va creşte cu circa 6%, susţin experţii Centrului analitic independent "Expert-Grup".

În revista sa economică "MEGA" ei au menţionat că această creştere economică este argumentată de trei factori: relansarea creditării graţie lichidităţilor acumulate de bănci în ultimii doi ani (volumul creditelor va creşte cu 15-16%); creşterea remitenţelor cu 5%, fapt ce va spori consumul gospodăriilor şi va avea o influenţă pozitivă asupra climatului investiţional; deblocarea finanţărilor pentru investiţiile publice graţie Memorandumului încheiat cu FMI (care oferă Moldovei $179 mil. în decurs de trei ani - "I.").

Potrivit autorilor publicaţiei, ca şi în anii precedenţi, creşterea economică rămîne mai curînd nesustenabilă. Principalii factori care urmează să impulsioneze economia în 2017 tind să fie de scurtă durată: relansarea creditării şi a remiterilor va avea loc după 2 ani de scădere, iar creşterea investiţiilor publice va avea loc din contul celor amînate anul trecut. În plus, modelul de creştere economică va continua să fie unul bazat pe consum şi însoţit de deterioarea balanţei de plăţi, care în 2017 ar putea depăşi 5% din PIB.

În opinia lor, creşterea deficitului de cont curent, pe fundalul nivelului sporit al datoriei externe pe termen scurt, şi a lipsei de acces pe pieţele externe de capital reprezintă principalele surse de vulnerabilităţi macrofinanciare pentru următorii ani.

"O altă lacună fundamentală a creşterii economice a Moldovei, care persistă pe parcursul ultimilor ani, ţine şi de competitivitatea redusă. Creşterea salariilor, într-un ritm care devansează productivitatea muncii, pune presiuni majore asupra sectorului privat şi creează motivaţii puternice pentru ocuparea informală, în special, în sectorul agricol, unde activează circa o treime din populaţia ocupată", consideră experţii.

Potrivit lor, tendinţele de pe piaţa muncii reflectă caracterul necalitativ al creşterii economice. În pofida îmbunătăţirii indicatorilor cantitativi ai pieţei pe parcursul anului 2016, creşterea ocupării a fost însoţită de diminuarea numărului de locuri formale, influenţînd în lanţ productivitatea şi rata de creştere a salariilor. Drept rezultat, creşterea economică prognozată nu se va transpune în aceeaşi măsură asupra bunăstării populaţiei.

În calitate de soluţii, experţii vin cu o serie de recomandări de politici pentru schimbarea fundamentală a economiei moldoveneşti. Printre acestea se numără orientarea politicilor economice către sporirea competivităţii şi a productivităţii muncii, îmbunătăţirea cadrului instituţional şi a climatului de afaceri, dar şi eficientizarea din partea Guvernului a investiţiilor publice în capitalul uman şi încurajarea investiţiilor private.

Recent Ministerul Economiei şi FMI au îmbunătăţit prognoza creşterii economice a Moldovei în anul 2017 de la 3% la 4,5%, banca Mondială - de la 2,8% la 4%, iar BERD - de la 2,5% la 3%. În anul 2016, creşterea PIB al Moldovei a depăşit toate aşteptările şi, potrivit datelor statistice preliminare, a constituit 4,1%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?