X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Peste 28 de mii de specii de plante au proprietăţi medicinale

19 mai. 2017,, 04:00   Ştiinţă şi IT
5946 0

Peste 28.000 de specii de plante de pe Terra au fost incluse în categoria florei cu proprietăţi medicinale, a dezvăluit un raport publicat joi de centrul de cercetări botanice de la Kew Gardens din Londra, informează News.ro.


În total, acest raport, care are ca obiectiv o repertorizare a planetelor din lumea întreagă, ajuns la a doua ediţie, a identificat 28.187 de plante cu proprietăţi medicinale - o cifră ce marchează o creştere cu 59% faţă de raportul din 2016, considerat ”probabil foarte prudent”.

Printre noile specii descoperite se află nouă varietăţi ale unei plante agăţătoare, denumită Mucuna, folosită în tratamentul contra maladiei Parkinson.

”Acest raport a subliniat potenţialul uriaş al plantelor în domenii precum diabetul şi paludismul”, a declarat Monique Simmonds, director ştiinţific adjunct la Kew Gardens din Londra.

Artemisinina şi chinina, două substanţe extrase din plante, ”se află printre armele cele mai importante din arsenalul nostru de luptă împotriva malariei, o maladie care a provocat 214 milioane de îmbolnăviri şi 400.000 de decese în 2015”, potrivit acestui raport.

Dar, în pofida potenţialului lor, mai puţin de 16% din speciile utilizate pentru prepararea unor medicamente sunt citate în publicaţii medicinale, notează acelaşi raport.

În total, 128 oameni de ştiinţă din 12 ţări au colaborat la elaborarea acestui studiu, care a evidenţiat descoperirea unui număr de 1.730 de specii noi în raport cu anul trecut.

Printre ele se află şi cinci specii noi de manihot, o variantă a maniocului, descoperite în Brazilia, care au ”potenţialul de a spori recoltele de manioc, prin diversificarea lor”, reprezentând astfel ”un aliment al viitorului”.

Raportul a monitorizat, de asemenea, distrugerea plantelor de pe Terra, cu ajutorul unei analize a imaginilor transmise de sateliţi.

Cercetătorii au descoperit în acest fel că pe parcursul ultimilor 16 ani, ”o medie de 340 de milioane de hectare de pe planetă ard în fiecare an”, echivalînd cu ”suprafaţa Indiei”, a precizat profosorul-doctor în botanică Sarah Wyse, care a contribuit la realizarea raportului.

Însă, deşi această cifră pare alarmantă, Sarah Wyse a subliniat faptul că anumite plante au nevoie de astfel de incendii, ”pentru a se regenera”.

”Acele focuri nu reprezintă un lucru rău în sine pentru multe ecosisteme, deoarece majoritatea plantelor se adaptează la foc”, a precizat cercetătoarea britanică.

Raportul a calculat, de asemenea, ”costul potenţial pentru agricultura mondială în cazul în care propagarea paraziţilor invazivi şi patogeni nu este stopat”, care va fi de aproximativ 540 de miliarde de dolari pe an.

Autorii raportului au subliniat necesitatea ”unor măsuri de biosecuritate mai stricte”, în special în domeniul comerţului cu plante vii. Mondializarea comerţului şi călătoriile internaţionale facilitează, de exemplu, răspîndirea lăcustelor şi a omizilor legionare, care au efecte devastatoare asupra culturilor de porumb.

Domeniul Kew Gardens, aflat la vest de Londra, găzduieşte una dintre cele mai importante colecţii de plante de pe planetă, în cadrul unor sere şi grădini spectaculoase. Kew Gardens este, de asemenea, un centru ce cercetări botanice recunoscut pe plan mondial, care doreşte să transforme raportul său anual - ”State of the World's Plants” - într-un instrument de referinţă pentru lucrările din acest domeniu ştiinţific.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?