Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Noaptea europeană a muzeelor, eveniment inedit sărbătorit cu fast

17 mai. 2017,, 16:30   Societate
2216 0

Sfîrșitul acestei săptămîni va fi marcat cu o serie de evenimente pentru toate vîrstele la muzeele din întreaga republică, dedicate Zilei internaționale a muzeelor și Nopții europene a muzeelor.

Astfel, muzeele din țară vor avea în aceste zile un orar prelungit, iar pentru vizitatori au pregătit o mulțime de surprize printre care recitaluri de muzică, ore de dans, expoziții speciale, ateliere și master-class-uri, proiecții de filme ș.a.

În Republica Moldova Ziua internațională a muzeelor și Noaptea europeană a muzeelor este marcată al patrulea an consecutiv.

Potrivit ministrei Culturii, Monica Babuc, cifra vizitatorilor în cadrul Nopții Europene a Muzeelor este în creștere, la edițiile anterioare fiind înregistrați peste 55 mii de vizitatori doar la muzeele naționale.

Ziua Internațională a Muzeelor a fost instituită la inițiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 1977, fiind marcată în fiecare an la data de 18 mai. În această zi se face bilanțul activității muzeelor desfășurată pe parcursul anului.

Tot la inițiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, a fost inițiată, începînd cu anul 2005, sărbătoarea Noaptea Europeană a Muzeelor, patronată de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). Noaptea Europeană a Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor. În această perioadă, la eveniment au aderat peste 3000 de muzee din 47 ţări din Europa şi din întreaga lume.

„Un eveniment remarcabil al Zilei Internaţionale a Muzeelor din acest an este inaugurarea şi decernarea premiilor ediției a V-a a Bienalei Internaţionale de Pictură, desfăşurată sub patronajul Ministerului Culturii al Republicii Moldova. Expoziţia reuneşte peste 180 de lucrări a 164 de artişti plastici din domeniul picturii, reprezentanţi ai 27 de ţări: Armenia, Austria, Belarus, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Coasta de Fildeş, Franţa, Germania, Grecia, India, Indonezia, Iran, Italia, Japonia, Lituania, Marea Britanie, Moldova, Mongolia, Olanda, Polonia, Romînia, Rusia, Spania, SUA, Turcia”, potrivit Ministerului Culturii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?