Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ostalep: Trebuie să fii un megapatriot ca să tinzi să ajungi în structurile puterii (VIDEO)

17 mai. 2017,, 12:30   Societate
3112 0

În structurile publice tind să ajungă oamenii interesați în obținerea unor profituri imediate.


Birocratizarea duce la faptul că tinerii întreprinzători își pierd dorința de a lansa o afacere în Moldova. Opinia a fost exprimată în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune privat de către directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, fostul viceministru de externe Valeriu Ostalep, citat de NOI.md.

Expertul politic a opinat că pentru redresarea economiei Moldovei urmează să se respecte trei condiții, a căror realizare este posibilă în contextul existenței unei clase politice civilizate. „Redresarea economiei noastre va avea loc atunci cînd vor fi respectate trei condiții. În primul rînd, cînd statul va înceta să contracteze credite. Pentru aceasta, bineînțeles, trebuie să fie modernizat sistemul bancar. În rîndul al doilea, trebuie create condițiile necesare pentru lansarea și practicarea businessului. În Germania, spre exemplu, rata dobînzii la creditele pentru întreprinzători nu depășește 1-1,5 la sută, iar la noi – știți că este mult mai înaltă. Să fie chiar mai mult de 1 la sută. Chiar dacă aceasta va fi de patru sau cinci ori mai mare decît în Germania, întreprinzătorilor începători le va fi mai ușor”, a spus Ostalep.

Fostul viceministru a atenționat asupra celei de-a treia condiții, a cărei realizare necesită timp. „În al treilea rînd, munca în cadrul structurilor publice trebuie să fie mai prestigioasă și mai bine remunerată. În condițiile actualelor salarii plătite în sectorul public este imposibil să trăiești onest. Trebuie să fii un mare profesionist și un megapatriot ca să mergi să muncești în structurile publice. Faptul că oamenii în marea majoritate tind să ajungă în ele îmi ridică mie personal o mulțime de întrebări. Totodată, eu aș minți dacă aș spune că văd în structurile publice profesioniști. Atunci cînd va veni clipa în care vom conștientiza că în Moldova se poate supraviețui muncind nu numai în structurile publice, dar și dezvoltînd propria afacere, atunci vom vedea progrese în această direcție”, a rezumat expertul.

Valeriu Ostalep a lăsat să se înțeleagă că într-o societate civilizată este inacceptabilă o astfel de abundență de scandaluri de corupție, cu implicarea oficialilor de rang înalt, care au avut loc în Moldova de la începutul acestui an. Astfel, anterior a fost reținut fostul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare Eduard Grama, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, și viceministrul Economiei Valeriu Triboi, suspectați de corupție.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?