Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ciobanu: Deja arătăm ca o casă de nebuni în fața europenilor

17 mai. 2017,, 11:15   Politică
2419 3

Eventuala amînare a asistenței financiare acordate Moldovei de către UE nu va opri alianța de guvernare să modifice sistemul electoral, consideră analistul politic Victor Ciobanu, citat de NOI.md.

Potrivit lui, nici avizul Comisiei de la Veneția nu va fi în măsură să deturneze intențiile guvernării de a institui votul mixt. Ciobanu este de părere că, cel mai probabil, raportul Comisiei va fi interpretat de către decidenții politici de la Chișinău de o manieră pozitivă.

„Deja arătăm ca o casă de nebuni în fața europenilor, inclusiv a organismelor internaționale și a Comisiei de la Veneția. Eu pot să anticipez că, chiar dacă Comisia de la Veneția va scrie cuvinte dure în acel raport, o vor face diplomatic. La Chișinău însă lucrurile vor fi interpretat la că se cer anumite îmbunătățiri și vor merge înainte cu proiectul lor. Exact cum a procedat guvernarea dintotdeauna, cum raportează la europeni că au îndeplinit 77,74 % din nu știu ce foiță de parcurs. Instituțiile europene au relații colegiale cu Republica Moldova și nu pot adopta decizii politice dure. Indiferent de ce va spune Strasbourgul și Bruxelles-ul, guvernarea va vota modificarea sistemului electoral”, a relatat Victor Ciobanu în cadrul unei dezbateri la Jurnal TV.

Potrivit lui Ciobanu, nicio instituție europeană nu va adopta decizii politice radicale în raport cu Moldova. „Indiferent de ce se va întîmpla, vor merge spre votarea acestui sistem. Partenerii noștri vor fi puși, ca de obicei, în fața faptului împlinit, se vor găsi tot felul de scuze gen «Parlamentul a vrut», «noi doar sîntem țară parlamentară», «consensul a fost găsit», «sîntem un popor suveran»” , a adăugat Ciobanu.

Analistul politic a mai remarcat că, în mod normal, orice guvernare s-ar bate pentru acele 100 de milioane de finanțare externă, nu și Guvernul de la Chișinău.

„Guvernele anterioare și-au făcut prin Ministerul Finanțelor un fond de rezervă, pe care nu-l folosește, într-o mărime de 2 miliarde de lei, exact 100 milioane de euro. Dacă vor debloca europenii asistența, va fi un bonus pentru această guvernare, dacă nu – cu atît mai rău pentru europeni”, a ironizat Ciobanu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?