Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ignatiev: Pretențiile Moldovei asupra teritoriului Transnistriei sînt nule

15 mai. 2017,, 13:20   Economie
2528 1

Din punctul de vedere al dreptului internațional, pretențiile Moldovei asupra teritoriului Transnistriei sînt nule și neavenite, consideră ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Vitali Ignatiev.

Potrivit site-ului MAE al regiunii, el a declarat acest lucru în cadrul unui interviu oferit echipei de filmare a postului de televiziune japonez NHK.

Ignatiev a specificat că regiunea transnistreană „aproape niciodată nu a făcut parte din statul moldovenesc”.

„Doar în perioada anilor 1940-1991, în interiorul granițelor Uniunii Sovietice, am făcut parte dintr-o formațiune de stat unificat. Nici înainte, nici după, Transnistria și Moldova nu au coexistat împreună”, a spus el.

Potrivit ministrului, „prin decizia Parlamentului privind atitudinea față de Pactul Molotov-Ribbentrop, partea moldovenească a recunoscut ocupația sovietică a Basarabiei drept ilegală, dar, în același timp, dintr-un motiv sau altul, încearcă să păstreze a doua parte a consecințelor acestui pact, și anume pe Transnistria în componența sa, ceea ce este absolut nelegitim. Din punct de vedere juridic, acest lucru este un nonsens”.

El consideră că Moldova, din partea sa, a făcut totul pentru a respinge Transnistria.

„Prin adoptarea Legii cu privire la limbi, agresiune armată și blocadă economică, autoritățile moldovene au distanțat la maximum Transnistria de Moldova. Ulterior, în 2005, ele au adoptat în mod unilateral o lege cu privire la statutul Transnistriei, deși cu același succes ar putea fi o lege cu privire la statutul Lunii sau planetei Marte în componența RM”, a comentat ironic ministrul.

El a descris conflictul militar din 1992 ca o „luptă a civilizației împotriva barbariei, cînd „ciorba” care a fiert din 1918 pînă în 1940, în perioada ocupației române a Basarabiei, de la o anumită mentalitate și ideologie s-a revărsat peste Transnistria”.

„Civilizația în persoana noastră a cîștigat. Noi am demonstrat că cu noi nu se vorbește în limbajul forței, că relațiile trebuie normalizate doar pe cale politică pașnică”, a remarcat Ignatiev.

El susține că recunoașterea Transnistriei nu este un scop în sine pentru el.

„Transnistria are o rezervă de putere și răbdare, am ales o cale clară – definirea și identificarea recunoașterii juridice internaționale prin mijloace politice și diplomatice doar la masa de negocieri Avem experiența și capacitatea de a convinge partenerii internaționali de necesitatea faptului că situația, în realitate, se bucură de recunoașterea juridică internațională și în acest spațiu regional, în sfîrșit, s-a instalat pacea și stabilitatea”, a conchis diplomatul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?