X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Donație impresionantă pentru studenții de la UTM

13 mai. 2017,, 16:00   Societate
2014 0

Donație impresionantă pentru studenții și profesorii Universității Tehnice din Moldova! Zeci de unități de tehnică performantă au intrat în posesia instituției în urma unui parteneriat public-privat.

Computerele noi vor ușura accesul studenților spre cunoștințe, iar routerele de ultimă generație le vor permite acestora să aibă acces nelimitat la internet din orice punct al universității. Vestea i-a bucurat pe dascăli, dar mai ales pe discipoli, care spun că ard de nerăbdare să pună la încercare tehnologiile moderne.

"Sîntem bucuroși îndeosebi pentru faptul că se pune accent pe tinerii de astăzi care vor fi viitorii specialiști buni. Pentru ca să fim specialiști buni, avem nevoie de tehnică modernă", a spus o studenta.

"Pînă acum era mai greu cu accesul la internet și în cazurile critice era mai greu. Acum, deoarece avem acces la internet în Universitate în orice punct, avem acces la informații utile".

"Îmi pare foarte bine că în universitate vin investitori din străinătate și universitatea nu se bazează doar pe bugetul statului, dar caută și alte investiții din afară".

"S-a donat o cantitate îmbucurătoare de tehnică de calcul și echipamente IT pentru UTM, care vor fi utilizate în procesul de educație și instruire. Este un echipament de ultimă oră, sînt niște seturi de calculatoare portabile cu performanțe extrem de înalte, împreună cu stațiile de endocare la care se conectează echipamente periferice", a specificat Dinu Țurcan, șef direcție TIC, UTM.

Șeful Direcției Tehnologii Informaționale și Comunicații de la UTM spune că tehnica va permite lărgirea capacităților de acțiune ale studenților instituției.

"Au fost donate de asemenea o serie de routere și puncte de acces radio, extrem de necesare universității. Prin intermediul lor, în cadrul unui laborator vom organiza o rețea wireless fără fir. De asemenea au fost donate cîteva comutatoare și routere, foarte performante pe care le vom utiliza pentru modernizarea rețelei locale de comunicații", a mai spus Țurcan.

Dinu Țurcan recunoaște că achiziționarea unor asemenea aparate ar fi fost o misiune aproape imposibilă pentru capacitățile financiare ale instituției.

"Astfel de echipamente, atît de performante universitatea nu-și poate procura, fiind extrem de costisitoare cantitativ. Astea sînt de ultimă oră, și universitatea pînă acum nu a avut astfel de posibilități", a menționat Țurcan.

Donația a fost făcută în cadrul unui parteneriat public privat cu o companie IT din străintate. Valoarea lotului este de un milion de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?