X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ziua Victoriei la Chișinău a luminat fețele veteranilor (VIDEO, FOTO)

9 mai. 2017,, 18:00   Societate
8323 2

Un șir de manifestări solemne, dedicate Zilei Victoriei, au avut loc la Chișinău.


Peste 70 de mii de persoane au participat la Marșul Victoriei și au mers în componența „Regimentului Nemuritor” de la Piața Marii Adunări Naționale spre Memorialul „Eternitate”. Împreună cu coloana de sărbătoare, de cea de-a 72 aniversare a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei (MRAP) pe străzile principale ale Chișinăului a trecut și echipa de filmare a NOI.md.
Mii de oameni s-au adunat în scuarul Teatrului Operei Naționale și Balet la ora nouă de dimineață. Majoritatea participanților și-au decorat hainele cu panglica Sf. Gheorghe, purtînd în mîini portretele rudelor care au luptat în timpul Marelui Războiul pentru Apărarea Patriei. Ei au devenit participanți la „Regimentul Nemuritor” care în fiecare an provoacă cetățenilor din ce în ce mai mare interes. Coloana a fost condusă de o fanfară care a interpretat cîntecele de război, cunoscute de mulți dintre noi încă din frageda copilărie. Veteranii au fost plasați în decapotabilele și automobilele sovietice „Volga”, „Pobeda”, „Lada“ și UAZ, fiind escortați de motocicliști, bicicliști și patinatorii cu drapele roșii ale Victoriei în mîini.



Veteranul MRAP Vasili Rvaciov a venit la Marșul Victoriei în ziua, în care, potrivit lui, cetățenii sînt obligați să-i comemoreze pe cei care și-au dat viața pentru libertatea și viitorul poporului. „Sînt născut în regiunea Oriol, dar pentru mine Moldova demult a devenit dragă. La fel ca toți oamenii, am venit astăzi să-i cinstesc pe soldații și cetățenii care nu s-au întors de la război. Astăzi noi sîntem obligați să-i pomenim la masa, să servim cîte 50 de grame și numai după aceea să sărbătorim Ziua Victoriei. Sînt foarte bucuros că oamenii îi comemorează pe eroii noștri, pe cei care și-au dat viața pentru libertatea noastră, pentru cerul pașnic deasupra capului, pentru posibilitatea să ne bucurăm și privim cu speranță spre viitor. Într-adevăr, astăzi este o sărbătoare cu lacrimi în ochi”, a declarat veteranul MRAP Vasili Rvaciov.

Veterana Galina Oleinic a remarcat importanța sprijinului din partea tinerei generații. „Sînt foarte recunoscătoare poporului, Președintelui și tineretului nostru, care nu ne uită pe noi, veteranii, își amintesc despre realizările noastre, ne onorează și ne ajută în toate problemele noastre. Veteranii prețuiesc foarte mult acest sprijin, doar noi am luptat pentru viitorul familiilor noastre, pentru urmașii noștri, fericirea lor și posibilitatea de a trăi în pace. Sincer, vreau să zîmbesc cînd văd atît de multă lume care își amintește despre soldații viteji și muncitorii care în comun au contribuit la Victoria. Îi felicit pe toți cu ocazia sărbătorii de astăzi”, a spus femeia-soldat.



Veteranii au fost însoțiți de participanții la „Regimentul Nemuritor” care au vorbit despre soarta părinților și bunicilor săi, care au participat la Marele Război pentru Apărarea Patriei. Un cuplu care a venit la Memorialul „Eternitate”, a purtat cîteva placarde ale părinților săi. „Am un poster cu mama mea, care a mers să se ofere voluntar la front la 19 ani. Ea a eliberat orașul Majdanek în Polonia. Pe un alt poster este tatăl meu. Pentru el, războiul a început la Kiev, el a ajuns pînă la Berlin. El a fost ofițer de artilerie, iar mama - canonier. Ei s-au cunoscut atunci, cînd tatăl meu a venit în calitate de voluntar în detașamentul, în care a luptat mama mea”, ne-a mărturisit Irina Belokamennic.

Un alt participant la „Regimentul Nemirutor”, Eugenia, a comunicat că ea deja de 10 de ani vine la Memorial fără tatăl său. „În luna mai 2007 pentru prima oară am venit aici fără tatăl meu, Vasile Bajenco. Am stat mereu lîngă stela, dedicată anului 1942, cînd bunicul meu Artemii Budîldin a dispărut fără veste. Doar cu o lună înainte ca familia mea să piardă legătura cu el, el a trimis bunicii mele o scrisoare în care a scris: „Așteptați-mă cu victorie. Vom nimici toată hăita fascistă de pe meleagurile noastre”. „Pentru mine nu sînt doar cuvinte, ci o amintire concretă despre familia și oamenii dragi”, a spus femeia într-o conversație cu corespondentul NOI.md.

Precizăm că manifestările festive dedicate celei de-a 72 aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei au avut loc pe 9 mai în toată Moldova. Președintele RM, Igor Dodon, Prim-ministrul Pavel Filip, președintele Parlamentului Andrian Candu, precum și liderii unui șir de formațiuni politice și obștești au adresat cetățenilor felicitări cu ocazia acestei Zile.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?