X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Mesajul de felicitare al PCRM cu ocazia Zilei Victoriei

9 mai. 2017,, 13:00   Societate
2571 2
Mult stimați prieteni !

Iată că s-au scurs deja 72 de ani din acea zi luminoasă de mai, atunci cînd salvele de salut au dus în toată lumea vestea Victoriei noastre mărețe.

Au trecut 72 de ani. O întreagă viață de om. Însă, de fiecare dată, în ziua de 9 Mai, trăim emoțiile și sentimentele de aceeași intensitate pe care le-a trăit umanitatea eliberată în ziua de 9 mai 1945.

Noi ne deplîngem rudele și apropiații, dar noi deplîngem fiecare om necunoscut nouă și care a fost victima acelui război oribil, care și-a pus viața pe altarul Victoriei noastre comune.

Ne bucurăm de cerul păcii pe care-l avem deasupra capului, dar ne mai bucurăm și de faptul că toate popoarele eliberate trăiesc în pace. Victoria ne-a învățat să fim egoiști, să percepem lumea ca pe o zonă de responsabilitate colectivă, ca și rezultat al implementării eforturilor colosale ale sutelor de milioane de oameni, care au plătit cu alte zeci de milioane de vieți pentru dreptul de a nu trăi în robie.

Ziua Victoriei este sărbătoarea noastră comună, dat, totodată, foarte personală. Ea nu include nici un fel de patos în pofida caracterului grandios al evenimentelor. Poate că pentru că Victoria a adus ceea de ce are nevoie fiecare om ce trăiește pe Pămînt – libertate, speranță, demnitate umană. Pentru asta s-a și luptat, de dragul acestor valori au și învins. Oamenii au luptat cu neoamenii. Valorile au luptat cu barbaria. Bunătatea a luptat într-o bătălie istorică cu răul absolut.

Răul și barbaria încearcă să-și ia revanșa. Ba aici, ba acolo, apar noi fuhreri posedați care încearcă să revină la acea ordine de zi care a fost ștearsă din istoria umanității în mai 1945. Dictatura, militarismul, rasismul se deghizează, astăzi, în costume la patru ace, ajung n parlamente și guverne generînd conflicte interne și războaie regionale. Vrem să credem că imunitatea pusă în noi de Marea Victorie este ncă puternică, că noi nu am uitat lecțiile care ni s-au oferit cu mai bine de 70 de ani în urmă, că solidaritatea noastră este mai puternică decît ura care ni se impune. Vrem să credem că noi, ca și acum puțin peste 70 de ani, vom putea opune rezistență încă pînă a fi depășit punctul ireversibilității, granița ce delimitează pacea de război, prietenia de ură, viața de moarte.

Anume din aceste considerente Ziua Victoriei este atît de importantă. Și cum nu s-ar încerca discreditarea măriei sale, cum nu s-ar încerca ”blurarea” ei, instituind de 9 mai alte sărbători nomenclaturiste inventate, cu anii, importanța istorică a acestei zile nu va face decît să crească.

Noi sîntem absolut convinși de acest lucru.

Memorie eternă celor căzuți pe cîmpul de luptă !

Plecăciune profundă veteranilor !

Pace, bunătate și umanism !

Felicitări cu ocazia Zilei Victoriei !


Comitetului Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?