Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

MAEIE: Nu va fi niciun fel de confruntare dintre Moldova şi Transnistria

28 apr. 2017,, 16:15   Politică
2808 2

Nu va fi niciun fel de confruntare militară între Moldova şi Transnistria la frontieră, în legătură cu instituirea controlului moldo-ucrainean comun la punctul de trecere Cuciurgan.

Declarația a fost făcută de către viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) Lilian Darii, care a comentat temerile autorităţilor de la Tiraspol referitoare la planurile Chişinăului şi Kievului de a stabili un control comun la frontieră.

Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, el a spus că confruntarea structurilor de forţă ale Moldovei şi Transnistriei nu este posibilă cel puţin din motiv că Serviciul Vamal şi Poliţia de Frontieră ale Moldovei sînt instituţii civile, nemilitarizate.

Darii a reiterat mesajul expus săptămîna trecută la întrevederea cu şefii misiunilor diplomatice şi ai organizaţiilor internaţionale acreditate la Chişinău precum că dorinţa autorităţilor Moldovei de a restabili controlul asupra segmentului transnistrean al frontierei cu Ucraina este ceva absolut firesc şi legitim.

„Controlul la propriile frontiere se bazează pe principiul respectării suveranităţii şi integrităţii statelor, recunoscut de dreptul internaţional şi prevăzut în documentele ONU şi OSCE, inclusiv în hotărîrile aprobate la reuniunile miniştrilor OSCE pentru reglementarea transnistreană", a spus Darii.

Potrivit lui, "proiectul este susţinut de Uniunea Europeană, iar aportul practic în realizarea acestuia va fi făcut de Misiunea UE de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM). În prezent există patru puncte comune de trecere la frontiera moldo-ucraineană: Briceni-Rosoşeni, Criva-Mămăliga, Larga-Chelmenţi şi Giurgiuleşti-Reni.

Darii a menţionat că un avantaj al punctului comun de trecere este faptul că agenţii economici vor avea posibilitatea să-şi vămuiască marfa la acest punct şi astfel să evite traseele mai lungi. Totodată, vor fi eliminate situaţiile neplăcute la ieşirea de pe teritoriul Republicii Moldova, cînd persoanele străine trebuiau să explice cum au intrat în Moldova în lipsa unor confirmări oficiale.

Se preconizează ca acest control comun să înceapă la sfîrşitul lunii mai. Acesta va conduce la stimularea operaţiunilor de import şi export din regiune, prin reducerea timpului de control vamal şi a duratei de traversare şi va contribui la combaterea migraţiei ilegale, a contrabandei şi a crimelor transfrontaliere.

„Agenţilor economici şi persoanelor fizice din Transnistria nu le vor fi impuse restricţii noi sau interdicţii”, a menţionat Darii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?