Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Pericolul nevăzut ce vine din partea SUA

27 apr. 2017,, 03:30   Externe
6083 7

Sistemele antirachetă instalate la baze din Europa permit Statelor Unite să lanseze atacuri nucleare împotriva Rusiei, acuză generalul Viktor Poznihir, un oficial din cadrul Statului Major al armatei ruse.

"Prezenţa elementelor antibalistice în baze din Europa, la bordul unor nave militare aflate în mări şi oceane situate în apropierea Rusiei creează capabilităţi ofensive puternice, menţinute secrete, pentru lansarea unor atacuri rapide cu rachete nucleare împotriva Rusiei", a declarat miercuri locotenent-generalul Viktor Poznihir, prim-adjunct al şefului Departamentului pentru Operaţiuni al Statului Major al armatei ruse.

Elemente antibalistice americane sînt instalate, în cadrul sistemului NATO antirachetă, în România, urmînd să fie montate şi în Polonia.

Rezultatele analizelor ruse bazate pe simulări computerizate confirmă că elementele antirachetă americane sînt îndreptate împotriva Rusiei şi Chinei, a adăugat Poznihir.

"Reprezentanţii Rusiei au lansat apeluri frecvente adresate părţii americane, atrăgînd atenţia asupra riscurilor prezentate de sistemul global antirachetă asupra echilibrului strategic mondial. Dar acţiunile sînt ignorate. Statele Unite susţin că sistemul de apărare antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei şi Chinei. Dar ... rezultatele simulărilor pe computer arată contrariul", a explicat oficialul militar rus, citat de ediţia internaţională a agenţiei Sputnik.

La rîndul său, şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, a afirmat că Statele Unite ar intenţiona să instaleze rachete de croazieră Tomahawk în România şi Polonia, avertizînd că sistemele antibalistice afectează securitatea întregii Europe.

"Sistemul din Europa include instalaţii de tip Aegis Ashore, montate în România, un sistem similar urmînd să devină funcţional în Polonia în 2018. În baza din România au fost montate rampe de lansare universale, de unde este posibil să fie lansate şi rachete Tomahawk. Se prevede instalarea unor sisteme similare în Polonia. Toate poziţiile militare din partea europeană a Rusiei se vor afla în raza de acţiune a acestor capabilităţi. Este important de subliniat că, din cauza acestui sistem antirachetă, Europa nu va mai fi în siguranţă", a afirmat Valeri Gherasimov, citat de ediţia italiană a agenţiei Sputnik. Şeful Statului Major al armatei ruse a atras atenţia că Rusia va lua măsuri pentru a se apăra.

Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe şi mobile) şi maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune înainte de a intra în spaţiul aerian şi în zona teritorială a Statelor Unite. Cel puţin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) şi Vandenberg (California). Conform unui plan al Administraţiei Barack Obama, pînă la jumătatea anului 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulînd în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis sînt utilizate în planul de creare a unui "scut antirachetă" NATO în Europa, scopul declarat fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul.

Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) sînt instalate la baza de la Deveselu (România) şi vor fi montate în Polonia. Nave americane echipate cu sisteme antibalistice patrulează în Marea Mediterană. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sînt îndreptate contra Rusiei, vizînd contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?