Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Dodon a anunțat eventualul termen al unirii Transnistriei cu Moldova

25 apr. 2017,, 01:17   Politică
8613 22

Președintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat că reintegrarea Transnistriei ar putea avea loc în anii 2019-2020.

El a comunicat acest lucru în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune RTR-Moldova, transmite portalul Newsmaker.md.

„În Transnistria locuiesc circa 350 de mii de cetățeni de-ai noștri. Sînt convins că vom reuși la o anumită etapă să-i integrăm în țară, acest lucru ar putea avea loc deja în anii 2019-2020. Însă pentru aceasta în 2018 ar trebui să li se ofere posibilitatea să participe la viața politică”, a declarat Dodon. El a adăugat că instituirea sistemului electoral mixt ar putea contribui la soluționarea problemei transnistrene.

„Dacă va fi implementat sistemul pe care noi îl propunem, Transnistria va obține cinci-șase mandate de deputat. Ei vor avea propria fracțiune în Parlament. Doar așa noi vom putea uni țara”, a promis șeful statului.
Dodon a solicitat trecerea la sistemul electoral mixt. Potrivit acestei inițiative, 51 de deputați vor fi aleși pe liste, iar 50 – pe circumscripții uninominale, transmite TASS.

Totodată, 25 uninominaliști vor fi aleși de muncitorii migranți în alte țări ale lumii și locuitorii Transnistriei. Tiraspolul de nenumărate ori a specificat că nu intenționează să discute chestiunea unirii cu Chișinăul. În ianuarie Președintele autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene (RMN), Vadim Krasnoselski, a respins propunerea lui Dodon privind organizarea pe ambele maluri ale Nistrului a unui referendum în chestiunea reîntregirii țării. „La noi în Transnistria, în 2006 poporul s-a pronunțat pentru independența Transnistriei, cu aderarea ulterioară la Rusia.

Poporul nostru s-a determinat”, a spus el. Conflictul între Chișinău și RMN, care ulterior s-a declarat independentă de Moldova, a izbucnit în 1989. Confruntarea armată a fost oprită în 1992 de către Rusia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?