Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

MAIA: estimarea pagubelor în agricultură, din cauza intemperiei

21 apr. 2017,, 09:45   Economie
2788 1

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Moldovei a oferit informații cu privire la situația pierderilor în agricultură din cauza înghețurilor tîrzii și a zăpezii, menționînd că cel mai mult au avut de suferit din cauza intemperiei: caișii, piersicii, nucii, precum și rapița, transmite NOI.md.

Potrivit comunicatului MAIA, în special, din cauza temperaturilor scăzute, înregistrate în ultimele 24 de ore și a precipitațiilor abundente, căzute sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare, situația în agricultură s-a agravat relativ.

Experții din cadrul Direcțiilor Agricultură și Alimentație din teritoriu, în regim de urgență au ieșit la fața locului, vizitînd plantațiile pomicole multianuale, viile și culturile cerealiere.

În rezultat, s-a constatat că pomii fructiferi au fost afectați diferit, în funcție de specie, limitele de rezistență la temperaturi scăzute.

Pe primul loc în ordinea sensibilității se află caișii, persicii și nucii, fiind afectați în măsură mai mare datorită faptului că sînt specii termofile sîmburoase.

Mai puțin au avut de suferit cireșii și vișinii, deoarece la aceste specii polenizarea florilor deja a avut loc. La pruni există probabilitatea mai avansată a distrugerii organelor florale, îndeosebi a pistilului.

Mai bine stau lucrurile în livezile din grupul sămînțoaselor. Mărul se află în faza de buton floral și rezistența la temperaturile minimale este mai mare.

Conform celor menționate de MAIA, culturile cerealiere de toamnă și vița de vie nu au avut de suferit, spre deosebire de suprafețele însămînțate cu rapiță.

Totodată, în unele raioane au fost formate grupuri de monitorizare a pagubelor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?