Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Peste 800 de clădiri istorice din țară au nevoie de reabilitare (VIDEO)

23 apr. 2017,, 10:00   Societate
3620 1

Monumentele și siturile istorice constituie o adevărată bogăție a unui stat, care necesită a fi păstrate și valorificate.

În Moldova se găsesc sute de ruine ale unor monumente de arhitectură care au fost abandonate, dar care prezintă o importanță majoră pentru patrimoniu, notează NOI.md.

Potrivit directorului Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, Ion Ștefăniță, situația patrimoniului s-a ameliorat puțin din anul 2010 încoace. „Pînă în prezent am reușit să stopăm ritmul masiv de demolare a nucleului istoric. Acest lucru a fost posibil datorită muncii depuse de Agenție și de reprezentanții societății civile. Deja al patrulea an noi nu mai avem niciun proces verbal de constatare a actelor de demolare a obiectivelor cu statut protejat”, a declarat pentru NOI.md Ion Ștefăniță.

Cu toate acestea, șeful Agenției afirmă că probleme încă mai există, deoarece fondul construit al nucleului istoric se află într-o stare avansată de degradare. „Avem fațade care trebuie restaurate, sisteme de evacuare a apei, acoperișuri ce trebuie reabilitate, iar în soluționarea acestor probleme trebuie să se implice și municipalitatea. Atît la nivel central, cît și la cel local trebuie să avem același scop pentru a conserva, restaura și reabilita tot ceea ce ne-a mai rămas”, a adăugat Ștefăniță.

Sursa citată a menționat că în prezent există 810 imobile cu statut protejat care au nevoie de finanțare pentru a fi valorificate și protejate.

„Eu încă am așteptări de la municipalitate ca acele solicitări pe care le-am făcut să fie acceptate: restaurarea clădirii Primăriei, a Bibliotecii Municipale „B.P. Hașdeu”, Moara Roșie etc. Avem foarte multe ruine în Chișinău!”, a spus Ștefăniță.

Directorul Agenției susține că cetățenii trebuie să conștientizeze că acest patrimoniu este imaginea orașului, care are și o valoare economică, contribuind astfel la dezvoltarea Chișinăului.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?