X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Dodon: Vom ruga partenerii străini să facă presiuni asupra guvernării

20 apr. 2017,, 08:30   Politică
5087 11

Preşedintele Igor Dodon îi va ruga pe partenerii europeni să facă presiuni asupra coaliţiei de la guvernare ca să accepte sistemul electoral mixt, dar ar putea recurge şi la acţiuni mult mai dure, cum ar fi boicotarea alegerilor şi proteste în masă.

Declaraţia a fost făcută de către şeful statului miercuri seara, în cadrul emisiunii “Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

“Chiar mîine la Strasbourg va pleca consilierul meu Maxim Lebedinschi, iar peste cîteva zile va pleca şi Andrei Neguţă. Cu ajutorul partenerilor străini vom face presiuni asupra PDM ca să voteze sistemul electoral mixt”, a declarat şeful statului.

Igor Dodon a spus că proiectul său prevede ca jumătate din deputaţi să fie aleşi în baza listelor de partid, iar jumătate dintre deputaţi să fie aleşi în baza votului uninominal. “Eu propun ca diasporei şi Transnistriei să-i revină posibilitatea de a alege jumătate dintre deputaţii aleşi în baza votului uninominal. Cealaltă jumătate să fie aleşi de regiuni, în special cele populate de minorităţi etnice. De exemplu, Găgăuzia va putea să aibă doi-trei deputaţi în Parlament”.

Preşedintele ţării a mai spus că actualul sistem de vot va rămîne în istorie. “În cîteva săptămîni va fi clar după care sistem de vot se va vota la alegerile din 2018. Fie că va fi rămîne sistemul nostru sau va trece cel al PDM. Dar actualul sistem la sigur nu va rămîne”, a mai comunicat preşedintele.

Igor Dodon a mai declarat că a fost de datoria sa pentru a veni cu o soluţie de compromis: “Avînd situaţia dată, în calitatea mea de preşedinte trebuia să vin cu o propunere care să asigure echilibrul. Am discutat cu partenerii europeni despre situaţia creată şi mi-au spus să găsesc o soluţie de compromis. Sistemul electoral mixt şi-a demonstrat eficienţa în mai multe state din lume şi va permite mai multor partide politice să îşi continue existenţa”, a spus șeful statului.

Săptămîna aceasta, președintele Igor Dodon a propus ca Republica Moldova să treacă la sistemul electoral mixt. Anterior, PDM a lansat inițiativa de înlocuire a sistemului proporțional în vigoare cu sistemul majoritar.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?