Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

O firmă care a cîștigat o licitație în Moldova, implicată în SCHEME DUBIOASE

19 apr. 2017,, 10:59   Societate
2127 1

Compania UAB Garsų Pasaulis din Lituania, ce urmează să producă şi să livreze în următorii trei ani în Moldova peste 1,5 milioane de carnete de paşapoarte se află în prezent împreună cu proprietarii săi în centrul unui scandal internaţional, scrie mold-street.com.

O investigaţie Reuters relevă că grupul Semlex, acţionarul majoritar la Garsų Pasaulis, dar şi compania lituaniană sînt direct implicate într-o schemă prin care paşapoartele pentru cetăţenii din Republica Democrată Congo au ajuns a fi printre cele mai scumpe din lume, circa 185 de dolari bucata, dublu faţă de cele britanice.
Cum creşte preţul paşapoartelor

Documentele analizate de Reuters a arătat că, din costul de 185 de dolari pentru fiecare pașaport, doar 65 de dolari merge la guvernul congolez. 12 dolari merg la o firmă cu sediul în capitala Kinshasa, care supervizează proiectul, în timp ce 48 de dolari merg la grupul Semlex, furnizorul belgian de pașapoarte.

Restul de 60 de dolari ajung la LRPS, o companie offshore cu sediul în Emiratele Arabe Unite, care este deținută de Makie Makolo Wangoi. Ultimul ar fi o soră a președintelui congolez Joseph Kabila şi este înregistrată ca acționar cu alți membri ai familiei Kabila în mai multe companii. În două dintre aceste firme, ea folosește numele Makolo wa Ngoy Kabila.

Astfel costul unui paşaport congolez ajunge a fi cît 42% din venitul anual al unui cetăţean al acest ţări.
Nici Semlex, nici compania offshore LRPS, nici președinția congoleză nu au răspuns la ancheta Reuters.

Documentele analizate de Reuters - inclusiv cele privind acordurile între Semlex și guvernul din Congo, precum și acorduri între indivizi și companii implicate în schemă arată modul în care a fost aranjat semnarea unui astfel de contract.

Una dintre figurile-cheie în acest caz este CEO al Semlex Albert Karaziwan, care a fondat compania în 1992 controlată de familia sa aproape în întregime. Albert Karaziwan este un armean-belgian, născut în Aleppo, Siria. Are un castel în Belgia și interese în domeniul imobiliar și hoteluri. Acesta oferă servicii în domeniul IT și securitate pentru guverne, în special în Africa.

În perioada octombrie 2014-iunie 2015, Karaziwan a avut mai multe discuţii cu autoritățile congoleze, inclusiv prin scrisori adresate direct preşedintelui Kabila, potrivit documentelor examinate de Reuters.

La 16 octombrie 2014, Karaziwan a trimis o primă expertiză care ar putea costa un pașaport biometric: între 21.50 euro și 43 de euro, adăugînd că firma sa ar putea să le producă în propria fabrică din Lituania.

Cinci zile mai tîrziu, Karaziwan a trimis o altă scrisoare către Kabila. De data aceasta, el a invitat în Dubai două rude ale preşedintelui din această ţară africană pentru a discuta condiţiile contractului.

Compania din Lituania, parte a unei scheme frauduloase

Contractul semnat 11 iunie 2015 prevede că 65 de dolari din cei 185 dolari care costă un pașaport vor fi transferaţi statului congolez. Restul de 120 dolari vor fi ajunge la consorțiu - care include Semlex Europa, cu sediul la Bruxelles, Semlex Global, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, tipografia Semlex în Lituania și LRPS înregistrată în Emiratele Arabe Unite.

În timpul negocierilor, LRPS a fost reprezentat de Karaziwan, șeful Semlex, conform contractului dintre Semlex și guvernul congolez.

Citește continuarea pe mold-street.com.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?