Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Epidemiologii avertizează asupra pericolului provocat de mușcăturile de căpușe

3 mai. 2013,, 11:07   Societate
3423 0
Foto: vitaportal.ru
Medicii avertizează că, odată cu încălzirea timpului, căpușele devin deosebit de active. Pe lîngă encefalită, ele pot transmite încă multe infecții periculoase.

Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, în ultimii ani, în Moldova, numărul căpușelor s-a dublat. Tot mai frecvente sînt cazurile de contactare a bolii Lyme sau borrelioză, care se transmite la om prin mușcăturile de căpușă. Această boală poate afecta pielea, aparatul locomotor, sistemul nervos, sistemul cardiovascular.

Astfel, dacă în anul 2010, în municipiu au fost depistaţi 59 de bolnavi, în 2011 ¬¬¬– 111, apoi în anul 2012 s-au înregistrat 117 bolnavi. Potrivit medicilor, perioada de incubație are o durată medie de 14 zile.

"Primele semne ale bolii sînt apariția pe locul mușcăturii a unui cerc de culoare roz pal, care se extinde, iar în centrul lui se afla un cerc alb – așa-numitul inel roz", a spus medicul-epidemiolog Ion Cebotari.

Medici afirmă că, înmulțirea activă a căpușelor în ultimii ani este cauzată de faptul că în parcurile din oraș se efectuează prea puține măsuri de prevenire a răspîndirii de acarieni.

Întrucît un vaccin împotriva bolii Lyme nu există, medicii îndeamnă populația să fie foarte atentă și să respecte măsurile de protecție.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?