Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Masacrul de la Beslan: CEDO condamnă Rusia pentru 'deficiențe grave'

13 apr. 2017,, 14:45   Externe
3017 5

Rusia nu a protejat dreptul la viață al celor 330 de persoane, între care 186 de copii, care au murit în asaltul asupra unei școli din Beslan și a dovedit 'deficiențe grave' în ceea ce privește modalitatea în care a soluționat criza ostaticilor, a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a condamnat joi Moscova la plata a 3 milioane de euro, informează AFP și EFE.

Autoritățile ruse nu au reușit să prevină luarea de ostatici de la o școală din Beslan, în Osetia de Nord, de către un comando de rebeli proceceni, au dovedit 'deficiențe grave' în 'pregătirea și controlul operațiunii de securitate' și au folosit disproporționat forța în timpul asaltului, a stabilit CEDO.

Potrivit sentinței, CEDO a constatat încălcări în domeniul securității prin lipsă de acțiune, cu toate că amenințarea era cunoscută, deficiențe grave în anchetă, eșecul de a reduce riscurile în timpul operațiunii de salvare și excesul de forță la care au recurs trupele de securitate.

Curtea de la Strasbourg a fost sesizată de 409 cetățeni ruși, unii dintre ei fiind luați ostatici și/sau răniți, iar alții făcînd parte dintre rudele victimelor.

BBC amintește că separatiști ceceni au luat ostatice peste 1.000 de persoane în școala din Beslan, în marea lor majoritate copii. O anchetă deschisă în Rusia a ajuns de ani de zile într-un punct mort. Nicio oficialitate rusă nu a fost făcută răspunzătoare pentru numărul mare de morți. Ostaticii au fost îngrămădiți în sala de sport a școlii, sub explozibili care fuseseră atîrnați de coșurile de basket. Atacatorii cereau retragerea trupelor ruse din Cecenia.

Timp de mai bine de un deceniu, supraviețuitori și rude ale victimelor s-au întrebat dacă luarea de ostatici ar fi putut fi prevenită și de ce a trebuit să moară atît de mulți oameni în operațiunile de salvare. Supraviețuitorii sînt de părere că numărul mare al victimelor este consecința folosirii excesive a forței de către trupele ruse.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?