Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Plahotniuc: O nouă etapă pentru democrație

13 apr. 2017,, 13:00   Politică
3968 11

Partidul Democrat (PDM) a iniţiat o nouă etapă de reformare a clasei politice. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a declarat preşedintele partidului, Vlad Plahotniuc.

Miercuri seara, în cadrul unui briefing, el a vorbit despre deciziile luate la şedinţa Consiliului Naţional Politic al formaţiunii, la care a fost aleasă noua componenţă a comitetului executiv şi vicepreşedinţii PDM. Plahotniuc nu a spus numele adjuncţilor săi, menţionînd doar că unul din prim-vicepreşedinţi este premierul Pavel Filip, a cărui activitate "a fost înalt apreciată de colegii de partid".

"La şedinţă a fost adoptat Codul de etică şi integritate al membrilor PDM. Aceasta este o premieră absolută pentru partidele politice din Moldova. În Cod sînt stabilite principiile şi criteriile de integritate, obligatorii pentru toţi cei care doresc să facă parte din PDM. De asemenea, a fost adoptată o Rezoluţie prin care PDM se pronunţă pentru reformarea clasei politice prin trecerea la sistemul electoral uninominal şi renunţarea la imunitatea parlamentară. Astfel, Partidul Democrat a încheiat procesul de reformare pe care l-a lansat la congresul din decembrie şi începe prima etapă a reformării clasei politice", a spus Plahotniuc.

El a subliniat că "şi PDM este parte a reformei clasei politice".

"A fost aprobată o nouă structură a partidului, care prevede responsabilitate şi competenţe pentru toţi. Sînt lideri noi, care s-au manifestat şi doresc să se manifeste în continuare. Împreună vom consolida partidul şi ne vom pregăti de viitoarele alegeri parlamentare", a subliniat liderul PDM.

El a atras atenţia că la şedinţă membrii PDM "au obţinut mandat pentru promovarea sistemului electoral uninominal şi pentru renunţarea la imunitatea de deputat".

"Sistemul actual este unul învechit şi are nevoie de schimbări. Electoratul nu mai vrea să voteze pe liste de partid. Vom purta negocieri în această privinţă cu partenerii din coaliţie", a declarat Plahotniuc.

Potrivit informaţiilor din presă, vicepreşedinţi ai Partidului Democrat au fost aleşi: preşedintele Parlamentului Andrian Candu, deputaţii Marian Lupu, Sergiu Sîrbu, Valentina Stratan, Valentina Buliga, precum şi Cristina Balan, Alexandru Botnari, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur, Alexandr Cauia şi Serghei Iaralov. Vicepreşedinţi ai PDM au devenit şi foştii comunişti, deputaţii Vladimir Vitiuc şi Violeta Ivanov, care abia la începutul lui aprilie au devenit membri ai partidului. Atribuţiile de vicepreşedinţi ai PDM şi le-au depus vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, ministrul Culturii, Monica Babuc, şi deputatul Marcel Răducan.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?