X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Dacă BNM nu cumpără valută, leul moldovenesc se poate aprecia

11 apr. 2017,, 17:15   Economie
2880 1

Dacă Banca Naţională a Moldovei (BNM) nu cumpără valută pe piaţă, leul moldovenesc are toate şansele să se aprecieze pînă la nivelul de 19,2 MDL:.

Solicitaţi de reporterul INFOTAG, participanţii pieţei valutare au atenţionat asupra stabilităţii tendinţei de apreciere a monedei naţionale, acest fapt fiind determinat de cererea în scădere la dolari şi euro din partea importatorilor.

"De obicei, în lunile martie şi aprilie întotdeauna creştea semnificativ cererea la valută, cu ajutorul căreia importatorii efectuau noi achiziţii de mărfuri în ajunul sărbătorilor pascale. Nu acelaşi lucru poate fi spus şi în acest an. Se creează impresia că importatorii se folosesc de rezervele vechi de mărfuri sau au valută proprie, pe care o deţineau în active", a spus interlocutorul agenţiei.

În acelaşi timp, dealerul nu esclude o a treia variantă posibilă în comportamentul importatorilor, care ar fi putut să-şi suspende pentru o perioadă activitatea intensă, pentru a stabili cum să gestioneze afacerea în continuare.

"Nu s-au adeverit nici aşteptările că cererea la valută va creşte din partea importatorilor de resurse energetice, în primul rînd, "Moldovagaz". Băncile au reuşit să acopere toate necesităţile companiei din contul propriilor rezerve valutare, fără a recurge la procurarea acesteia pe piaţa interbancară", a remarcat dealerul.

Dealerii valutari, care doresc ca regulatorul să iasă pe piaţă şi să cumpere valută pentru completarea rezervelor sale, înţeleg că aceasta va duce la o ofertă suplimentară de masă monetară în lei, fapt ce va complica problema "lichidităţii excesive".

"Sectorul bancar trece printr-o perioadă de lichiditate excesivă, indicii unor bănci în acest sens au depăşit 60% la sfîrşitul lunii martie. Creşterea în continuare a indicelui lichidităţii nu exclude posibilitatea că regulatorul va folosi în continuare pîrghiile pentru rezerve mai mari", spun participanţii pieţei.

Pînă la 7 mai, norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă urmează a fi majorată de la 35% pînă la 37% din baza de calcul. Unii mai pesimişti nu exclud că BNM ar putea recurge şi la majorarea rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă, care se menţine la nivel actual de 14% de la sfîrşitul anului 2015.

"Credem că, pentru a spori eficienţa politicii sale, BNM va recurge la noi măsuri, poate chiar radicale", presupune un interlocutor, care consideră că "motivul ţine de economie, unde practic nimic nu se întîmplă şi care nu absoarbe resurse financiare sub formă de credite".

INFOTAG precizează: Marţi, 11 aprilie, BNM a stabilit următorul curs al leului în raport cu dolarul SUA şi moneda unică europeană: 19,3812 MDL: şi, respectiv, 20,5014 MDL:1 euro.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?