X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Investitorul parcărilor cu plată a confirmat temerile scepticilor (VIDEO)

10 apr. 2017,, 11:30   Capitala
3814 1

Membrul Consiliului «EME Parkleitsystem GmbH» insistă că declarațiile cu privire la natura fictivă a acestei companii sînt minciuni.


Totodată, el a confirmat faptul că societatea a fost creată, special, ca să participe la licitația organizată pentru amenajarea parcărilor cu plată la Chișinău. Declarația aparține investitorului Zhigmar Bodnar și a fost făcută luni, 10 aprilie, la conferința de presă, informează NOI.md.

Crearea companiei «EME Parkleitsystem GmbH», în septembrie 2015, a fost determinată de participarea la licitația pentru amenajarea locurilor de parcare cu plată la Chișinău. „Această societate a fost creată în baza companiei«EME», care se ocupă de deservirea a 97% dintre locurile de parcare din Ungaria. Drept adresă juridică a noastră este indicat Oficiul de la Viena, dar nu veți putea găsi acolo nici biroul, nici personalul nostru. «EME Parkleitsystem GmbH» nu este o companie operațională, ci a fost creată, special, pentru a participa la licitația organizată de autoritățile locale de la Chișinău. Aceasta companie, cu toate că nu are propriul birou și angajați, face parte din Consorțiul «EME», fiind funcțională”, a declarat reprezentantul«EME Parkleitsystem GmbH».

Investitorul occidental a declarat că compania dorește să respecte legislația locală. „Înțelegem că Consiliul Municipal s-a opus adoptării Regulamentului de activitate a locurilor de parcare cu plată. Acolo se vorbește despre faptul că municipiul Chișinău va suporta pierderi în valoare de zeci de milioane de lei, care ar putea fi alocați pentru construirea de noi grădinițe și alte obiecte sociale. Consider că în spatele acestor declarații sînt interese politice, iar noi nu intenționăm să ne amestecăm în acestea. Activăm, cooperînd cu autoritățile de la Chișinău, cărora le oferim toate informațiile necesare cu privire la proiectul nostru”, a adăugat Zhigmar Bodnar.

Vă reamintim că contractul pentru amenajarea și întreținerea locurilor de parcare cu plată la Chișinău a fost semnat între Primărie și Compania Austro-ungară încă în anul 2015. Primele spații de parcare cu plată urmau să apară la începutul anului 2016, cu toate acestea, un grup de consilieri municipali a contestat contractul în instanța de judecată. În prima instanță de judecată decizia Primăriei a fost catalogată ca fiind ilegală, după care autoritățile locale au depus o plîngere, drept răspuns.

Camera de Apel a constatat că recursul aleșilor locali este fără temei, lăsînd decizia privind contractul în vigoare. În decembrie 2016 primarul general Dorin Chirtoacă a decis să elimine chestiunea cu parcările de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Municipal, adresîndu-se Guvernului, transferînd respectiv responsabilitățile autorităților locale acelora republicane. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a elaborat un Regulament privind parcările gratuite și cu plată, care urmează să fie examinat.
\
Contractul va fi valabil timp de 25 de ani. Compania «EME Parkleitsystem GmbH» este gata să investească în proiect pînă la 10 milioane de euro. În schimb, în contul Primăriei vor fi alocate 10% din veniturile obținute de către compania străină. Totodată, președintele Fracțiunii comuniștilor și a acelora neafiliați politic din Consiliul Municipal Vasilii Chirtoca evaluează aceste investiții la doar cîteva sute de mii de euro.
Investitorii vor avea dreptul să blocheze roțile mașinilor și să evacueze automobilele acelor șoferi care nu vor achita taxa pentru utilizarea locului de parcare. În întreg Chișinăul este planificată crearea a mai mult de 25 de mii de locuri de parcare.

Pe data de 4 aprilie activistul societății civile Victor Chironda a postat pe rețelele sociale o înregistrare video cu vizita clădirii, în care, potrivit unor surse deschise, trebuie să fie situat oficiul Companiei «EME Parkleitsystem GmbH». Însă s-a dovedit că în această clădire nu a fost găsit nimic, din ceea ce ar putea măcar aminti de existența companiei, care intenționa să construiască la Chișinău parcări auto cu plată.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?