Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Armata va putea interveni pentru a curma tulburările în masă

6 apr. 2017,, 17:41   Societate
5409 21

Conform unui proiect de lege adoptat astăzi de Parlament, militarii Armatei Naționale vor putea interveni pentru a curma protestele în masă sau a proteja clădirile, inclusiv cele private, notează NOI.md.

Documentul a fost adoptat în prima lectură, însă a stîrnit discuții aprinse legate de intervenția militarilor în cazul unor manifestații publice în masă. Potrivit articolului 18 al proiectului de lege propus de Guvern, militarii vor putea aplica mijloacele speciale din dotare în următoarele cazuri: la curmarea tulburărilor în masă și încălcării în grup a ordinii publice, la respingerea atacurilor asupra clădirilor, încăperilor, construcțiilor sau mijloacelor de transport, indiferent de apartenența lor, sau la eliberarea obiectivelor deja ocupate.

Noile reglementări au fost calificate drept neconstituționale de către directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf. „Aceste prevederi încalcă principiul separării și neimplicării Armatei în menținerea ordinii publice, principiul proporționalității utilizării forței fizice în cadrul menținerii ordinii publice – atribuția poliției să mențină și să restabilească ordinea publică. Este evident că aceste prevederi trebuie excluse dintr-un proiect de lege care nu se referă la menținerea ordinii publice în cadrul întrunirilor și nu are ca obiect reglementarea acestui domeniu, în special de către Armata Națională”, a menționat Sergiu Ostaf.

Proiectul legii privind regimul armamentului și munițiilor convenționale, mijloacelor speciale și dispozitivelor militare deținute de Armata națională urmează a fi dezbătut și în cea de-a doua lectură.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?