Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Experții dau alarma, în urma semnării acordului cu „Frontera Resources” (VIDEO)

5 apr. 2017,, 15:41   Societate
2979 6

Membrii „Expert-Grup” solicită autorităților să suspende contractul de concesionare a lucrărilor de explorare geologică a 40% din teritoriul Republicii Moldova, informează NOI.md.

Experții atenționează că acordul semnat de Guvern și compania americană „Frontiera Resources” conține mai multe prevederi dubioase. Potrivit economistului Denis Cenușă, există suspiciuni că concursul pentru selectarea companiei cîștigătoare a fost mimat, întrucît decidenții politici s-au întîlnit cu mult timp înainte cu reprezentanții „Frontera Resources”. „Compania respectivă a fost cumva favorizată, cunoaștem că au avut loc întrevederi cu membrii PDM cu mult timp înainte de selectarea cîștigătorului. E foarte dubioasă și ciudată această situație”, a explicat Cenușă.

„Riscăm să ajungem într-o catastrofă ecologică, dacă nu vom opri aceste lucruri acum și nu vom înceta să ne bizuim doar pe anumite modele neclare. Pînă la urmă vom rămîne nu doar fără aceste resurse, dar și cu ape otrăvite și posibilitatea declanșări unor minicutremure zonale în urma acestor explorări prin fracturare hidraulică”, a menționat expertul în energetică Sergiu Ungureanu.

Experții mai atenționează că prevederile contractuale permisive comportă și riscuri serioase pentru mediul înconjurător. Aceștia s-au referit la clauzele cu privire la utilizarea substanțelor toxice sau inflamabile, compania contractantă fiind obligată doar să „reducă folosirea substanțelor toxice” și nu să excludă definitiv utilizarea lor. De asemenea, în contract nu sînt specificate sancțiunile ce pot fi aplicate în cazul în care mediul înconjurător va fi afectat negativ, mai menționează experții Expert-Grup.

Pînă la clarificarea acestor aspecte, experții au propus suspendarea contractului și crearea unei comisii mixte de investigare a condițiilor în care s-a desfășurat concursul. În caz de confirmare a abaterilor procedurale, experții vor insista pe rezilierea contractului.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?