X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Procesul împotriva Consiliului municipal a venit ca o surpriză pentru acesta

4 apr. 2017,, 16:45   Capitala
3360 0

Procesul de judecată al Companiei «EME Parkleitsystem GmbH» împotriva Consiliului municipal i-a luat prin surprindere pe aleşii locali.


Compania, care intenţiona să amenajeze la Chişinău parcări cu plată, vrea să oblige prin judecată Consiliul municipal Chişinău (CMC) să aprobe Regulamentul funcţionării parcărilor auto cu plată. La judecătoria sectorului Buiucani marţi, 4 aprilie, au început audierile în legătură cu cererea Companiei “EME Parkleitsystem GmbH”, despre care pîrîţii au aflat în ultimul moment, comunică NOI.md.

Subdiviziunea juridica a primăriei Chişinău nu i-a informat pe consilierii municipali despre procesul de judecată, iniţiat de Compania austro-ungară “EME Parkleitsystem GmbH”. “Spre regret, juriştii primăriei nu ne informează pe noi despre procesele de judecată, intentate Consiliului municipal. Absolut întîmplător am aflat despre aceasta, ceea ce a fost o surpriză pentru noi. În plus, noi nu avem la judecătorie reprezentant oficial, abilitat să apere interesele Consiliului municipal. Vadim Filipov, care anterior a înaintat cerere de acţionare în judecată în legătură cu contractual semnat cu această firmă, a depus jurămînt în Comisia Electorală Centrală şi nu mai este membru al CMC”, a comunicat jurnaliştilor Alexandr Odinţov, consilier municipal din Partidul Socialiştilor.

După cum s-a clarificat, Compania “EME Parkleitsystem GmbH” a depus cerere în judecată pentru a obliga Consiliul municipal să voteze Regulamentul privind funcţionarea parcărilor auto cu plată. “Este vorba despre parcările, pentru dotarea cărora din bugetul municipal au fost alocate 53 mil. lei. Compania, care a semnat contractual cu primăria, intenţionează să obţină în custodie aceste parcări şi să încaseze taxe de la şoferi pentru utilizarea lor. Fracţiunea socialiştilor nu intenţionează să voteze acest regulament, multe puncte ale căruia sînt absurde şi contravin legislaţiei. În particular, ei vor să-i oblige pe consilieri să-i permită firmei să blocheze pneurile, să evacueze automobilele şi să le aprobe accesul la registrul mijloacelor de transport, indicat în contract”, a declarat alesul local.

Un număr mare de consilieri municipali, potrivit spuselor lui Odinţov, sînt siguri că investitorul impune interesele proprii autorităţilor locale. “Pot permite accesul la registru ori guvernul, ori serviciile speciale. Dispoziţia privind blocarea pneurilor sau evacuarea automobilelor poate fi adoptată doar de guvern, care introduce modificări în Regulamentul circulaţiei rutiere, iar parlamentul după aceasta aplică modificări la legea respectivă. Consiliul municipal nu are abilităţi de a acorda aceste drepturi vreunei persoane fizice sau juridice. Nu va fi de mirare, dacă se va dovedi că Compania austro-ungară off-shore (“EME Parkleitsystem GmbH” – n.red.) a prezentat Direcţiei municipale transport şi căi de comunicaţie regulamentul pentru promovarea propriilor interese. Locuitorii Chişinăului vor fi “jupuiaţi” anual de circa 10 mil. euro”, a conchis consilierul municipal din Partidul Socialiştilor.

Vă amintim că contractul pentru amenajarea şi întreţinerea parcărilor cu plată la Chişinău a fost semnat de primărie şi Compania austro-ungară încă în anul 2015. Primele parcări cu plată urmau să apară deja la începutul anului 2016, dar un grup de consilieri municipali a contestat contractul în judecată. Judecătoria de prima instanţă a calificat decizia primăriei drept nelegitimă, după care autorităţile au depus recurs.

Curtea de Apel a calificat cererea aleşilor locali drept nefondată şi a lăsat în vigoare decizia privind contractul. Primarul general Dorin Chirtoacă în decembrie 2016 a decis să excludă chestiunea despre amenajarea parcărilor de pe agenda şedinţei Consiliului municipal şi s-a adresat guvernului transferînd responsabilitatea autorităţilor locale pe seama celor republicane. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor a elaborat Regulamentul cu privire la parcările cu plată şi fără plată, care este la etapa examinării.

Contractul va fi în vigoare timp de 25 de ani. Compania “EME Parkleitsystem GmbH” este dispusă să investească în proiect pînă la 10 mil. euro. În schimb, primăriei îi vor fi transferate 10% din veniturile, obţinute de compania străină. Totodată, preşedintele fracţiunii comuniştilor şi celor fără de partid din Consiliul municipal, Vasili Chirtoca, estimează aceste investiţii doar la cîteva sute de mii de euro.

Investitorii vor avea dreptul să blocheze pneurile şi să evacueze automobilele acelor şoferi, care nu vor achita taxa pentru utilizarea locului de parcare. În tot Chişinul se planifică de a crea peste 25 mii locuri de parcare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?