Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Parcările cu plată din Chișinău au faimă proastă

4 apr. 2017,, 15:50   Capitala
4931 2

Apariția parcărilor cu plată la Chișinău poate duce la prejudicierea bugetului municipal.


Primarul Chișinăului și subalternii săi dau asigurări societății că contractul pentru construcția parcărilor a fost încheiat în mod legal. O parte impresionantă a consilierilor municipali insistă însă că nu e adevărat, declarînd despre posibilele prejudicieri ale trezoreriei municipale, comunică NOI.md.

La Chișinău necesitatea amenajării parcărilor cu plată, potrivit șefului Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie Igor Gamrețchi, a devenit demult imperativă. „Am efectuat o analiză profundă a situației cu locurile de parcare și am ajuns la concluzia că acestea necesită să fie modernizate. În multe curți apar situații, cînd autospecialele de urgență nu pot ajunge pînă la locul accidentului, din cauza parcărilor apărute stihinic. Este necesar să aplicăm în acest caz standardele europene, cînd șoferii plătesc pentru parcare în schimbul faptului că autoritățile locale le creează condiții adecvate pentru aceasta“, a declarat Gamrețchi.

Oficialul a remarcat importanța interacțiunii cu societatea pentru soluționarea acestei chestiuni, dar s-a abținut să comenteze plîngerile referitor la ilegalitatea contractului încheiat cu Compania Austro-ungar «EME Parkleitsystem GmbH». „Ne propunem să organizăm audieri publice referitor la această chestiune pe 20 sau 21 aprilie, pentru a asculta punctele de vedere ale orășenilor. Acest proiect are drept scop de a descărca tronsoanele de drumuri cu trafic sporit din capitală, reglementînd normele de parcare ale automobilelor. Bineînțeles, acest lucru va necesita introducerea unor taxe pentru locurile de parcare, ceea ce e stipulat în contractul cu compania străină. Am să mă abțin să comentez criticile cu privire la acest proiect. Sînt sigur că Chișinăul va avea de cîștigat din aceasta”, a adăugat șeful Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie.

Însă părerea Primăriei nu coincide cu poziția mai multor consilieri municipali și a șoferilor, care insistă asupra ilegalității contractului, care-i pune îi pune într-o situație dificilă pe șoferii capitalei, obligîndu-i la cheltuieli suplimentare. „Compania«EME Parkleitsystem GmbH» care a cîștigat tenderul, este o companie offshore, înregistrată cu 45 de zile înainte de organizarea acestuia. Contractul a intrat în vigoare, fără a fi supus votului în cadrul Consiliului Municipal, ceea ce este, de asemenea, o încălcare a legislației. Chișinăul va avea numai de pierdut în urma contractului, care îi va obliga pe șoferi să plătească pentru parcare în toate curțile cu blocuri de locuit.

„Aceasta poate duce, de asemenea, la o amendă de mai multe milioane de dolari din bugetul municipal, în cazul în care acesta va fi reziliat mai devreme. O condiție foarte periculoasă, dat fiind faptul că contractul a fost semnat pentru 25 de ani”, a declarat în cadrul conferinței de presă consilierul municipal din partea Partidului Socialist, Vadim Filipov.

Vă reamintim că contractul pentru construcția și întreținerea parcărilor cu plată la Chișinău între Primărie și Compania Austro-ungară «EME Parkleitsystem GmbH» a fost încheiat încă în anul 2015. Primele locuri de parcare cu plată urmau să apară deja la începutul anului 2016, însă un grup de consilieri municipali a contestat contractul în instanța de judecată. Instanța de judecată a constatat că decizia Primăriei este ilegală, după care autoritățile locale au depus o plîngere drept răspuns.

Curtea de Apel a constatat cererea de chemare în judecată a aleșilor locali ca fiind fără temei, lăsînd decizia referitoare la contract în vigoare. În decembrie 2016 primarul general Dorin Chirtoacă a decis să scoată problema referitor la amenajarea parcărilor de pe ordinea de zi a Consiliului Municipal, adresîndu-se Guvernului, transferînd astfel responsabilitățile autorităților locale acelora republicane. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a elaborat un regulament privind parcările gratuite și cele cu plată, care acum este examinat.

Contractul va fi valabil timp de 25 de ani. Compania «EME Parkleitsystem GmbH» este gata să investească în proiect pînă la 10 milioane de euro. În schimb, Primăriei îi vor fi alocate 10% din veniturile obținute de către o compania străină. Președintele fracțiunii comuniștilor și a acelora din afara partidelor din Consiliul Municipal Vasilii Chirtoca estimează aceste investiții la doar cîteva sute de mii de euro.

Investitorii vor avea dreptul să blocheze roțile automobilelor și să evacueze autovehiculele șoferilor care nu vor achita taxa pentru utilizarea locului de parcare. Peste tot în Chișinău este planificată amenajarea a circa 25 mii de locuri de parcare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?