X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Chişinăul şi Bruxellesul au discutat evoluţia implementării Acordului de asociere RM-UE

3 apr. 2017,, 12:00   Politică
2015 2

Chişinăul şi Bruxellesul au discutat evoluţia implementării Acordului de Asociere RM-UE şi au trasat obiectivele pentru perioada următoare.

Potrivit agenţiei INFOTAG, acest subiect a fost abordat la cea de-a treia reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, care s-a desfăşurat vineri seara la Bruxelles.

În cadrul şedinţei, Republica Moldova a prezentat şi Raportul de progres privind implementarea Agendei de Asociere pentru 2014-2016. În cadrul conferinţei de presă susţinută după reuniune, prim-ministrul Pavel Filip a remarcat că Raportul UE privind implementarea Acordului, pe lîngă datele privind acţiunile realizate şi restanţele existente, constată că 2016 a fost un an al noilor începuturi în Republica Moldova. Totodată, şeful Cabinetului de miniştri a dat asigurări că "autorităţile rămîn a fi preocupate de implementarea reformelor privind dezvoltarea ţării şi crearea condiţiilor decente de trai pentru cetăţeni".

"Scopul nostru este ca anul 2017 să fie anul cînd aceste începuturi în sfera reformelor să înceapă să dea primele roade vizibile pentru cetăţeni. Pentru noi 2016 a fost anul stabilizării, anul 2017 e anul creşterii şi investiţiilor, la care aş adăuga - al implementării. În acest proces ne vom ghida de Agenda de Asociere pe care o vom aproba în timpul apropiat, dar şi de Planul Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE. Asocierea politică şi integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană treptat prinde contur şi sporeşte în intensitate", a subliniat Pavel Filip.

Referindu-se la domeniile prioritare pentru Executivul de la Chişinău, Pavel Filip a spus că autorităţile au lansat deja mai multe măsuri privind lupta cu corupţia, investigarea fraudei bancare, reforma justiţiei şi crearea condiţiilor necesare pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

"La fel, ne dorim pluralism media şi folosesc inclusiv această oportunitate pentru a invita media internaţională să investească în Moldova: sîntem o societate vibrantă şi cu potenţial", a declarat premierul.

De asemenea, şeful Guvernului a remarcat că "Republica Moldova împărtăşeşte pe deplin obiectivul promovat activ de UE privind sporirea rezilienţei faţă de sfidările interne şi cele externe, precum şi privind asigurarea securităţii în regiune".

Prim-ministrul a mulţumit autorităţilor de la Bruxelles pentru suportul continuu acordat ţării, accentuînd că Republica Moldova rămîne ferm determinată să avanseze pe calea apropierii de UE şi va fi un partener de încredere în cadrul politicii Uniunii Europene pentru vecinătatea sa estică. Totodată, Pavel Filip a remarcat că eforturile depuse de Guvern dau rezultate şi popularitatea Uniunii Europene în rîndul cetăţenilor Republicii Moldova creşte

La rîndul său, Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a spus că cea de-a treia reuniune a Consiliului de Asociere RM-UE a fost "o bună oportunitate pentru a reafirma angajamentul privind implementarea pe deplin a Acordului de Asociere şi a importanţei parteneriatului Uniunea Europeană - Republica Moldova".

"Am discutat despre conexiunea dintre Acordul de Asociere şi Agenda naţională de reforme a Guvernului din Republica Moldova, precum şi despre reformele din anumite sectoare cheie. Asistenţa Uniunii Europene este semnificativă şi are ca scop susţinerea obiectivelor strategice ale Acordului de Asociere. Aceasta vine să îmbunătăţească condiţiile de trai ale cetăţenilor într-o manieră vizibilă şi tangibilă. Uniunea Europeană este determinată să acorde în continuare suport Moldovei în parcursul său privind asigurarea stabilităţii politice, implementarea reformelor democratice şi dezvoltarea economică", a menţionat oficialul european, subliniind că "procesul de implementare a reformelor trebuie să continue, în special în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei şi UE va oferi suport în acest sens".

În cadrul vizitei la Bruxelles, premierul Pavel Filip şi Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, au semnat Acordul între Uniunea Europeană şi Republica Moldova privind procedurile de securitate pentru schimbul şi protecţia informaţiilor clasificate, care va contribui la consolidarea cooperării bilaterale în domeniul protecţiei castor informaţii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?