Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Chirtoacă riscă să fie acționat în judecată de Avocatul Poporului

31 mar. 2017,, 17:43   Capitala
4333 1

Avocatul poporului Mihail Cotorobai și membrii Consiliului de experți de pe lîngă Oficiul Avocatului Poporului vin cu o cerere către primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă.

Aceștia cer adaptarea rezonabilă, conform necesităților persoanelor cu dizabilități, a străzii Mihail Sadoveanu. În caz contrar, ombudsmanul va acționa Primăria în judecată, informează NOI.md.

Mihail Cotorobai a expediat un demers primarului Dorin Chirtoacă în care se menționează că ombudsmanul și Consiliul de experți pentru monitorizarea implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități din cadrul oficiului Avocatului Poporului monitorizează lucrările de reconstrucție a unor străzi din capitală. Aceștia evaluează străzile din punctul de vedere al accesibilității infrastructurii și adaptării la necesitățile persoanelor cu dizabilități.

În particular, Mihail Cotorobai s-a referit la strada Mihail Sadovenu, unde s-a stabilit că stațiile de așteptare și locurile de parcare sînt în mare parte îngrădite cu borduri înalte, fără a fi prevăzute segmente adaptate la necesitatea utilizatorilor de cărucioare rulante. La fel, pe trotuarele din preajma trecerilor de pietoni și la stațiile de așteptare nu este asigurată marcarea prin pavaj tactil, iar elementele de avertizare preventivă lipsesc. În parcări nu sînt prevăzute locuri adaptate la necesitățile persoanelor cu nevoi speciale, care să fie și ele marcate corespunzător.

În demers se reiterează că autoritățile publice locale sînt obligate să contribuie la asigurarea și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități pentru a preveni și elimina discriminarea acestora în societate.

În concluzie, Avocatul Poporului și membrii de experți recomandă lui Dorin Chirtoacă să elimine în regim de urgență încălcările depistate și specificate în demers. În caz contrar, Ombudsmanul își rezervă dreptul de a ataca în instanță Primăria Municipiului Chișinău în vederea implementării prevederilor legislației naționale și pentru a asigura respectarea dreptului persoanelor cu dizabilități la un mediu social accesibil și fără bariere.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?