X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Sîrbu: Alegătorii votează nu partide, ci lideri şi simboluri

31 mar. 2017,, 17:30   Politică
3671 12

"Majoritatea cetăţenilor nu votează partide, ci liderii politici, lozinci şi simboluri", consideră deputatul din partea Partidului Democrat Sergiu Sîrbu.

Vineri, în cadrul dezbaterilor din Parlament pe tema votului uninominal, el a spus că 80% dintre alegători nu cunosc cine sînt incluşi în listele candidaţilor partidelor pe care le votează.

"În această situaţie, deputaţii nu au propria lor identitate şi sînt nevoiţi să voteze la fel cum votează liderul politic. Pentru a asigura o transparenţă mai mare, pentru a le permite oamenilor să voteze persoane concrete, trebuie introdus sistemul uninominal de vot", consideră el.

Sîrbu a spus că, după analizarea experienţei altor ţări, el a ajuns la concluzia că nu există un sistem electoral corect, fiecare stat îşi alege sistemul cel mai potrivit.

Politologul Vitalie Andrievschi consideră că locuitorii transnistreni nu vor dori să voteze pe listele partidelor din Moldova. În cel mai bun caz, ei ar putea fi convinşi să voteze pentru cetăţeni care locuiesc în Transnistria.

"Există un scenariu special, elaborat într-o ţară prietenoasă, care consideră că greşim în alegerea noastră geopolitică (Rusia - "I"). Conform acestui scenariu, în Moldova, la guvernare trebuie să participe un partid din Transnistria şi două sau trei din Moldova. În acea ţară se consideră că prin acest scenariu poate fi obţinută o majoritate în Moldova, de aceea unii pledează pentru păstrarea sistemului actual", consideră el.

Potrivit lui, "sistemul actual a dat naştere unei mase de oameni care îi urmează pe liderii săi fără a se gîndi".

"Trebuie să desfăşurăm o politică de distrugere creatoare – pentru a distruge sistemul existent şi a crea unul nou, mai eficient. Sistemul actual a dat naştere unor partide care există atîta timp cît acestea au un lider popular. Partidele actuale îi reprezintă doar pe liderii lor. Aceştia îşi permit să vorbească în numele partidului şi al poporului. Multe partide acum se opun schimbării sistemului electoral. În acelaşi timp, niciunul nu a desfăşurat niciun fel de congrese sau adunări, ca să afle opinia membrilor acestor partide", a spus Andrievschi.

Ex-deputatul Adunării Naţionale Boris Novac, referindu-se la practica Găgăuziei, a spus că "oamenii aleg persoane concrete, cunoscute în raionul din a cărui parte candidează".

"Speculaţiile din presă despre mituirea deputaţilor sînt doar poveşti de groază, pentru că oamenii nu sînt proşti", consideră el.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco, a menţionat că partidul său pledează pentru sistemul mixt.

"În opinia noastră, nu sistemul este important, pe cît procesul electoral. Cu toţii ne temem că alegerile nu vor fi corecte şi libere. Şi aceasta este cea mai mare problemă pe care trebuie să o soluţionăm. De asemenea, trebuie să fie adoptată legea lustraţiei", a opinat Pavlicenco.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?