X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Discuțiile dau roade. Înțelegerile la care au ajuns Dodon și Krasnoselski (VIDEO)

30 mar. 2017,, 17:15   Politică
6323 4

Președintele Republici Moldova, Igor Dodon, a anunțat astăzi că, după întrevederea avută cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în luna ianuarie curent, deja au fost întreprinse mai multe măsuri de soluționare a unor probleme discutate.

Astfel, s-a reușit anularea dosarelor penale pe numele a zece persoane din dreapta Nistrului, inclusiv pe numele fostului primar din Varnița, care, din cauza dosarelor, nu aveau acces în zona Transnistreană, relatează NOI.md.

La fel, vor fi întreprinși primii pași privind simplificarea procedurii de trecere în Transnistria pentru cetățenii din dreapta Nistrului. Totodată, vor fi luate măsuri în vederea bunei funcționări a școlilor cu predare în baza grafiei latine din Transnistria.

În același timp, în urma întrevederii de astăzi s-a convenit ca conducerea raionului Dubăsari, împreuna cu administrația din Dubăsari, să se întîlnească pentru a definitiva mecanismul de acces la cele 7 mii de hectare de teren a localnicilor în zona Transnistreană.

Totuși președintele a spus că recunoașterea numerelor de înmatriculare a autoturismelor din stînga Nistrului și soluționarea problemei telefoniei fixe și mobile vor fi mai dificile, cel puțin în perioada apropiată.

Un alt subiect discutat care l-ar fi îngrijorat pe Krasnoselski și care, potrivit lui, va provoca daune bugetului transnistrean a fost cel legat de punctul de trecere Pervomaisc-Cuciurgan. Potrivit lui Igor Dodon, s-a luat decizia ca experții din aparatul președintelui să facă o evaluare a posibilelor riscuri economice, pentru ca ulterior să se intervină cu măsuri în vederea rezolvării acestei probleme.

De asemenea, în cadrul întrevederii de astăzi s-a convenit asupra a două inițiative comune dintre cei doi lideri. Prima se referă la o adresare comună către partenerii internaționali, cu propunerea de a susține financiar reabilitarea a două trasee internaționale M 14 și M21.

La fel, s-a ajuns la un acord pentru a depune eforturi în vederea identificării surselor necesare pentru scoaterea rîului Nistru din situația ecologică gravă în care se află.

Următoarea întrevedere dintre cei doi, cel mai probabil, urmează să aibă loc în luna mai al anului curent.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?