X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Filip reacționează dur: Vom declara nul Acordul de colaborare cu UEE

30 mar. 2017,, 13:51   Politică
16420 59

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, susține că Parlamentul și Guvernul vor declara nul Acordul de colaborare cu Uniunea Economică Euroasiatică. Prin urmare, acesta nu va avea niciun efect juridic, notează NOI.md.

Declarația vine ca urmare anunțului făcut de președintele țării, Igor Dodon, precum că la 3 aprilie curent țara noastră intenționează să semneze un Acord de colaborare cu Uniunea Euro-Asiatică, indiferent de poziția prim-ministrului Pavel Filip.

„Poziția Guvernului este una foarte fermă și deja a fost transmisă președintelui Igor Dodon. Mai mult, i-am transmis un document elaborat de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, prin care se demonstrează că acest acord nu are nicio putere juridică”, a menționat Filip, care se află astăzi în vizită la oficiul NATO de la Bruxelles.

Potrivit premierului, Republica Moldova are un regim parlamentar conform Constituției, iar Parlamentul aprobă direcțiile de politică internă și externă.

”Este adevărat că, potrivit Constituției, și șeful statului, care nu este și proprietarul statului, are dreptul să negocieze, să ducă tratative și să semneze tratate internaționale, dar conform Legii cu privire la tratatele internaționale. Aceasta presupune ca fiecare document, fie memorandum sau tratat internațional, pentru a avea efecte juridice trebuie să fie ratificat de către Parlamentul Republicii Moldova. Desigur că președintele atunci cînd semnează tratate internaționale nu este obliga să prezinte deplinele puteri. Dar aceasta nu înseamnă că reprezentînd statul el își poate impune propria sa opinie sau viziune”, a notat FIlip.

Totodată, prim-ministrul susține că șeful statului este obligat să consulte și, cu atît mai mult, să prezinte apoi spre ratificare în Parlament orice decizie luată.

„De aceea, acest memorandum, chiar dacă va fi semnat, Parlamentul și Guvernul îl vor declara nul și va fi un document fără putere juridică și nu va produce efecte juridice. De aceea, președintele trebuie să fie sincer și onest în raport cu cei cu care semnează acest memorandum și să le spună ca este un document care nu va avea efect juridic”, a mai menționat Pavel Filip.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?