Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Locuitorii din raioane: Poliţia, Parlamentul şi justiţia sînt cele mai corupte instituţii

30 mar. 2017,, 08:30   Societate
3644 4

Locuitorii din raioanele Moldovei consideră că Poliţia, Parlamentul şi Justiţia sînt cele mai corupte instituţii.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta arată datele sondajului de opinie al CBS-AXA, prezentate miercuri, la conferinţa de evaluare a proiectului "Transparenţa şi responsabilitatea autorităţilor locale prin activităţi comune cu mass-media şi ONG-uri".

Sociologul Vasile Cantarji a spus că la sondaj au participat 1200 de cetăţeni din Bălţi şi din raioanele Cimişlia, Călăraşi, Teleneşti, Criuleni şi Rezina.

În opinia respondenţilor, de corupţie nu sînt afectate organizaţiile nonguvernamentale şi mass-media. Ei susţin că cele mai importante probleme ale societăţii sînt sărăcia, majorarea tarifelor la servicii, şomajul şi migraţia de muncă.

Respondenţii consideră că de lupta cu corupţia este responsabil, în primul rînd, Guvernul, urmat de Centrul naţional Anticorupţie, Parlamentul şi Poliţia.

Sociologul susţine că un rezultat pozitiv este faptul că doar 25% din respondenţi consideră că nivelul corupţiei a crescut, comparativ cu 52% în anul 2016 .

Expertul Valerian Tabîrţa a menţionat că în cadrul realizării proiectului, 266 de reprezentanţi ai autorităţilor locale au participat la cursurile privind prevenirea corupţiei. Graţie acestui fapt, în şase organe de administraţie locală nivelul corupţiei a scăzut cu 4%. De asemenea, a fost lansat portalul online stopcoruptie.md, care are drept scop informarea autorităţilor locale în acest sens.

Managerul de proiecte al Delegaţiei UE în Moldova, Ekaterina Yakovleva, a spus că "provocările pe care le lansează corupţia în Moldova vor fi acceptate".

"În prezent se desfăşoară negocieri cu UE şi RM referitor la organizarea unor acţiuni concrete împotriva corupţiei pînă în anul 2019. Din septembrie 2017, în cadrul proiectelor Twinning, organizate de Comisia Europeană, vor fi lansate mai multe programe de investigare a cazurilor concrete de corupţie şi spălare de bani", a comunicat ea.

Directorul Centrului "Contact", Serghei Neicovcen, a menţionat că obiectivul principal al proiectului este consolidarea eforturilor autorităţilor locale, mass-media şi societăţii civile în lupta cu corupţia.

INFOTAG precizează: Proiectul "Transparenţa şi responsabilitatea autorităţilor locale prin activităţi comune cu mass-media şi ONG-uri" s-a desfăşurat în perioada decembrie 2014 - martie 2017 cu suportul Uniunii Europene. De implementarea acestuia s-au ocupat experţii Centrului "Contact", reprezentanţii societăţii civile, ai autorităţilor locale şi ai presei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?