Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Inițiativa care prevede lipsirea deputaților de imunitate a fost avizată pozitiv

29 mar. 2017,, 15:30   Politică
2479 3

Comisia juridică numiri şi imunităţi a avizat pentru prima lectură proiectul de lege pentru modificarea articolului 70 din Constituţie ce prevede retragerea imunităţii deputaţilor.

Documentul va fi examinat de Parlament joi, în prima lectură.

Unii deputaţi mai cred că de imunitate ar trebui lipsiţi şi alţi demnitari.

"Nu consideraţi că modificarea articolului 70 ar putea să fie una descriminatorie, pentru că atît în cazul preşedintelui cît şi a deputatului dobîndesc statutul prin vot exprimat direct, secret, liber şi universal", a declarat deputatul PLDM, Angel Agache.

Propunerea a fost atacată, însă, de socialişti.

"Preşedintele Republicii Moldova este garantul suveranităţii şi independenţii ţării, este comandantul suprem al forţelor armate şi în acest sens, preşedintele ţării trebuie să se bucure de imunitate. Nimeni nu trebuie să se amestece în treburile preşedintelui doar dacă nu a încălcat flagrant Constituţia Republicii Moldova", a menţionat deputatul PSRM, Vasile Bolea.

În acelaşi timp, reprezentanţii PSRM nu au decis încă dacă vor susţinerea propunerii de lipsire a deputaţilor de imunitate. Totuşi, ei propun ca prevederea să fie extinsă în cazul judecătorilor, dar şi membrilor comitetului de administrare al Băncii Naţionale.

"Cu anularea integrală inclusiv pentru judecători, cu anularea integrală inclusiv pentru membrii Consiliului de Administrare a Băncii Naţionale şi guvernatorului. Veniţi cu o iniţiativă şi discutăm, asta e altă iniţiativă, altă lege", a mai adăugat Bolea.

Democratul Sergiu Sîrbu propune ca iniţiativele ce vizează şeful statului, magistraţii şi alţi demnitari să se regăsească în alte proiecte de lege.

"Dacă are ceva propuneri colegul, poftim să vină, vom analiza şi putem să ajustăm şi acele legi. Ar fi cazul ca toţi atunci şi şeful statului doar ce ţine de infracţiuni să fie egali în faţa legii. Este vorba despre un alt proiect deja, o modificare mai substanţială, dacă cineva va iniţia atunci discutăm".

Mai mulţi moldoveni susţin propunerea democraţilor şi consideră că astfel imunitatea nu va mai fi un paravan pentru aleşii certaţi cu legea.

Potrivit Constituției, în prezent, deputații pot fi reţinuţi doar în flagrant. Ei nu pot fi reținuți, arestați sau percheziționați, pentru altfel de încălcări fără acordul Parlamentului. Ridicarea imunităţii legislatorilor se face la solicitarea procurorului general prin votul majorităţii deputaţilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?