Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Consulatul polonez din orașul ucrainean Luțk, ținta unui atac

29 mar. 2017,, 13:45   Externe
2209 1

Consulatul polonez din orașul Luțk în vestul Ucrainei a fost atacat în noaptea de marți spre miercuri de persoane necunoscute cu lansatoare de rachete antitanc, au anunțat autoritățile ucrainene denunțînd o "provocare", informează AFP și Reuters.

"A avut loc o explozie în timpul nopții (...) la al patrulea etaj al clădirii Consulatului General al Poloniei la Luțk. Potrivit primelor informații, ea a fost provocată de lansatoare de rachete antitanc", a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), într-un comunicat.

Incidentul "nu a făcut victime", a subliniat SBU, acuzînd Rusia că se află în spatele acestei "provocări".

"Există doar o singură parte ce beneficiază de provocările contra Poloniei care apar din cînd în cînd în Ucraina și aceasta este Rusia", a declarat SBU.

Potrivit ziarului online Volyn24, în incidentul ce a avut loc în jurul miezului nopții au fost provocate pagube la acoperiș și au fost deteriorate ferestrele clădirii.

De la izbucnirea conflictului armat în estul Ucrainei în 2014, care a făcut peste 10.000 de morți, Kievul și Occidentul acuză cu regularitate Rusia că îi sprijină militar pe rebelii proruși, ceea ce Moscova neagă.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko "a condamnat ferm tirurile (...) și a ordonat forțelor de ordine să ia urgent toate măsurile pentru a investiga incidentul și a-i găsi pe cei responsabili", a scris purtătorul de cuvînt al președinției ucrainene Sviatoslav Tsegolko pe pagina sa de Facebook.

Ambasadorul Ucrainei la Varșovia a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe după acest incident, potrivit mass-media poloneze.

"Este fără îndoială vorba despre o provocare. Întrebarea este cine și care a fost scopul", a declarat Pawel Soloch, șeful Biroului de securitate națională pe lîngă președinția poloneză, citat de agenția de presă PAP.

Polonia a sprijinit Kievul în timpul revoltei proeuropene Maidan din 2014, care a condus la destituirea președintelui prorus Viktor Ianukovici, urmată de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia și un conflict armat între forțele ucrainene și rebelii proruși în estul țării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?