Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Proiect de lege pentru combaterea traseismului politic printre aleşii locali

28 mar. 2017,, 16:00   Politică
2668 5

Juriştii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) au elaborat un proiect de lege pentru combaterea traseismului politic în rîndul aleşilor locali.

Activiştii PAS propun deputaţilor Parlamentului ca proiectul să fie inclus în agenda de lucru a sesiunii.

Marţi, într-o conferinţă de presă, secretarul general al PAS, Igor Grosu, a spus că "migraţia politică" sau "turismul politic" nu este un fenomen nou pentru Moldova.

"Oamenii sînt aleşi consilieri şi primari pe listele unui partid, iar apoi, invocînd diverse motive, îl părăsesc şi aderă la altă formaţiune. Acest lucru poate fi caracterizat printr-un enunţ – înşelarea voinţei alegătorilor. În ultimii ani, graţie eforturilor PDM, în ţară acest fenomen al "migraţiei politice" a devenit unul de amploare", a spus el.

Grosu a amintit că la alegerile locale din 2015, PDM a obţinut 15% din voturile alegătorilor.

"În acelaşi timp, potrivit sondajelor de opinie, acest partid de guvernămînt are încrederea a numai 4% dintre cetăţeni, iar o mare parte dintre respondenţi îl urăsc pe liderul formaţiunii, Vlad Plahotniuc. Totodată, în mod «miraculos», PDM obţine în Parlament cea mai mare fracţiune, iar în raioane, după doi ani de la alegeri, în loc de 287 de primari, PDM are deja 400 de primari", a menţionat el.

În opinia lui, asemenea rezultate sînt atinse prin "şantaj, ameninţări şi corupere".

"Chiar dacă fenomenul traseismului persistă şi în rîndul deputaţilor, în cazul lor există articolul 68 din Constituţie, care prevede nulitatea mandatului imperativ. Însă în privinţa aleşilor locali nu este aşa. De aceea, propunem modificarea Legii privind statutul alesului local şi Legii privind administraţia publică locală. Astfel, Proiectul de lege prevede ca aleşii locali - consilierii locali, consilierii raionali, preşedinţii şi vicepreşedinţii de raioane, viceprimarii să-şi piardă mandatele în cazul în care îşi vor înceta calitatea de membru, fie prin demisie, fie prin excludere, al partidului pe ale cărui liste au candidat în alegeri şi au obţinut mandatele", a spus Grosu, precizînd că proiectul de lege a fost discutat cu mai multe organizaţii obştești, însă nu şi cu partidele din coaliţia de guvernare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?