Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Împăcare ISTORICĂ între SUA şi Israel. Cum va arăta harta lumii

28 mar. 2017,, 21:00   Externe
1831 0

Pas esenţial făcut de noua administraţie de la Casa Albă!

După ce SUA, prin Barack Obama, oferise Israelului probabil cea mai mare lovitură din istorie, noul preşedinte al Americii a decis să pună în aplicare promisiunea făcută faţă de Israel în momentul instalării sale la Washington.

Nikki Haley, noul ambasador al SUA la ONU, a promis în faţa celei mai mari organizaţii americane proisraeliene că denigrarea statului evreu la ONU a luat sfîrşit.

Nikki Haley este reprezentanta la ONU a administrației președintelui Donald Trump, noul preşedinte al SUA avînd o poziţie critică faţă de predecesorul său, Barack Obama, pentru că nu s-a opus prin veto Rezoluției 2234 a Consiliului de Securitate, condamnînd colonizarea israeliană în teritoriile palestiniene.

Pentru prima dată din 1979, Statele Unite s-au abținut și au lăsat să fie adoptat un text la ONU, din cauza frustrării legate de aliatul lor israelian privind eșecul procesului de pace.

Pentru Nikki Haley, această rezoluție a ONU votată chiar înainte de Crăciun sub fosta administrație Barack Obama a fost "o lovitură de picior în stomac resimțită" de Statele Unite.

"Tot ce pot să vă spun este că la Națiunile Unite lumea se teme să îmi vorbească despre Rezoluția 2234", a afirmat ambasadorul în aplauzele puternice ale conferinței anuale a AIPAC (American Israel Public Affairs Committee), cel mai mare lobby american proisraelian.

Anunţul făcut de noul ambasador schimbă cursul istoric al lumii.

Ceea ce făcuse Obama în ultimele săptămîni ale mandatului său a fost să nu exercite dreptului de veto față de rezoluția din 23 decembrie a Consiliului de Securitate, care condamna Israelul pentru coloniile din Cisiordania și Ierusalimul de Est, fapt care a permis adoptarea documentului Rezoluţia 2234 cu o majoritate zdrobitoare.

Gestul Washingtonului a fost considerat unul fără precedent, iar gravitatea lui a fost cu atît mai accentuată, cu cît documente ulterioare publicate de presa egipeană demonstrează că administrația Obama nu doar că a permis, prin pasivitate, trecerea rezoluției, ci a fost „creierul” întregii acțiuni de la ONU.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?