Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Statul Islamic, aproape de faliment

28 mar. 2017,, 23:00   Externe
1911 0

Statul Islamic a fost una dintre cele mai avute organizații teroriste din lume, reușind să cîștige mai multe milioane de dolari zilnic.

Gruparea teroristă este acum aproape de faliment, după ce a început să piardă teren în Irak și Siria, în fața coaliției internaționale. Totodată, ISIS întîmpină probleme în a-și plăti jihadiștii, relatează Sky News.

În perioada de expansiune, Statul Islamic a reușit să cucerească teritorii vaste din Irak și Siria, precum și cîmpuri petrolifere din Irak, cu ajutorul cărora reușeau să facă bani din contrabanda cu petrol.

Un fost ministru irakian extimează că Statul Islamic cîștiga între 3 și 5 milioane de dolari pe zi – nu doar din contrabanda cu petrol, ci și din taxele pe care le cereau oamenilor.

“Luau bani de la fiecare magazin, farmacie, de la fiecare afacere… să nu mai spunem de banii pe care i-au furat din băncile irakiene. (Statul Islamic – n.r.) a fost o organizație foarte, foarte bogată. Acum, este în retragere și cred că în faliment. De asemenea, pierde teren, deci această bătălie în Mosul este decisivă pentru a pune punct așa numitului califat Statul Islamic”, a declarat Hoshyar Zebari, fostul ministrul irakian al Finanțelor.

Acum, Statul Islamic a fost nevoit să se retragă din multe zone pe care le controla, iar cîmpurile petrolifere care cîndva le aduceau teroriștilor venituri uriașe au fost incendiate chiar de ei, pentru a face mai dificilă operațiunea împotriva lor, precum și raidurile aeriene. Astfel, gruparea teroristă are probleme financiare tot mai mari și abia mai reușește să-și plătească luptătorii. Potrivit unui studiu citat de CNN, la începutul anului 2016, un jihadist ISIS cîștiga între 400 și 1.200 de dolari pe lună, plus cîte 50$ pentru fiecare soție și 25$ pentru fiecare copil.

Aproximativ 2.000 de luptători ai ISIS s-ar mai afla în Mosul, ultimul bastion al grupării jihadiste. Jihadiștii au ocupat orașul din nordul Irakului în iunie 2014 în cursul unei ofensive fulger care i-a permis să preia controlul asupra unor vaste teritorii irakiene la vest și la nord de Bagdad. Însă, forțele irakiene au reușit să recucerească zone importante după luni întregi de ofensivă.

Bătălia pentru Mosul a început la 17 octombrie de forțele irakiene care, sprijinite de coaliția internațională sub comandament american, au anunțat la sfîrșitul lui ianuarie „eliberarea” cartierelor din răsăritul orașului.

Mosul este cel de-al doilea oraș ca importanță din Irak, însă din 2014 se află sub contrulul ISIS. De astfel, de aici, jihadiștii au auto-proclamat Califatul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?