Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

În sistemul nostru solar a fost găsită o lună electrică

29 mar. 2017,, 00:00   Ştiinţă şi IT
2688 0

Oamenii de știință americani au demonstrat că efectul triboelectric (apariția sarcinilor electrice în procesul de frecare a materialelor) este responsabil pentru orientarea anormală a marilor dune de pe Titan (cel mai mare satelit al planetei Saturn).

Studiul a fost publicat în revista Nature Geoscience.

În partea ecuatorială a Titanului se află dunele orientate împotriva direcției de mișcare a vînturilor de suprafață care predomină în regiune. Această geometrie a dealurilor, potrivit savanților, este legată de efectul triboelectric – apariția unor forțe electrice de atracție între particule de hidrocarburi frecate care formează dunele.

Vînturile puternice, potrivit oamenilor de știință, blochează schimbarea semnificativă a geometriei dunelor mari, spre deosebire de cele mici. Savanții consideră că atracția reciprocă a particulelor de hidrocarburi pe Titan, cauzată de efectul triboelectric, o depășește considerabil pe cea a firelor de nisip de pe Pămînt.

Oamenii de știință au ajuns la aceste concluzii după ce au efectuat experimente de laborator care imită condițiile de formare a dealurilor de hidrocarburi pe Saturn.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?