Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Rezultatele Concursului Naţional de compoziţie şi muzicologie

28 mar. 2017,, 09:15   Societate
1705 0

Rezultatele Concursului Naţional de Compoziţie şi Muzicologie, ediţia XXII, au fost prezentate luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din RM, Pavel Gamurari.

Potrivit agenţiei INFOTAG, la concurs au fost prezentate 11 creaţii componistice şi 15 creaţii muzicologice. În componenţa juriului a intrat maestrul în arte Tatiana Berezovicova, compozitorul Pavel Gamurari, Artistul Poporului, Marian Stîrcea, şi alţi oameni emeriţi din activitatea culturală a Moldovei.

La categoria creaţii simfonice, Premiul I "Vasile Zagorschi" a fost decernat compozitorului Ghenadie Ciobanu pentru lucrarea "Glance behind the curtain" şi compozitorului Vladimir Ciolac pentru lucrarea "Simphony reminiscente". Premiul II "Valeriu Poleacov" a fost acordat compozitorilor Gheorghe Mustea pentru lucrarea "Dansul ţăranilor" şi compozitorului Vlad Burlea pentru lucrarea "The Gate, for Alto-sax and string orchestra". Premiul III "Pavel Rivilis" a fost decernat compozitorului Teodor Zgureanu pentru lucrarea "Monolog pentru Maica Măria". La categoria creaţii camerale, premiul I "Ştefan Neaga" a fost decernat compozitorului Vladimir Beleaev pentru lucrarea "Cvartet nr.3". Premiul II "Gheorghe Neaga" a fost acordat compozitorului Snejana Pîslari pentru lucrarea "Aeolian Harp, for soprano-saxophone and vibraphone". În acest an, Premiul III "Alexei Stîrcea" nu a fost decernat. Premiul special a fost acordat compozitorului Eugen Mamot pentru lucrarea "Am trecut podul" şi pentru aportul la completarea repertoriului vocal de cameră. La compartimentul muzicologie, premiul I "Constantin Brăiloiu" i-a fost acordat lui Victor Ghilaş pentru lucrarea "Dmitrie Cantemir - muzicianul în contextul culturii universale". Premiul II "Vladimir Axionov" a fost decernat Victoriei Melnic, pentru lucrarea "Structura şi clasificarea muzicologiei", Irinei Ciobanu-Suhomlin pentru lucrarea "Cu privire la tratarea sursei poetice în ciclul vocal-simfonic pentru bariton şi orchestră Apres une lecture" şi Margaritei Belîh pentru lucrarea "13 invenţiuni pentru pian ale lui Ion Macovei". Premiul III "Gleb Ceaikovschi-Mereşanu" a fost acordat Larisei Balaban pentru catalogul "Creaţii muzicale ale compozitorilor din RM în biblioteca orchestrei simfonice a filarmonicii naţionale S. Lunchevici", Elenei Mironenco pentru articolul "Transformarea imaginilor de agresiune în creaţia simfonică de la începutul sec. XXI" şi Emiliei Moraru pentru arti colul "Valorificarea sursei folclorice în procesul de cristalizare a muzicii corale româneşti".

Premiul special a fost decernat Galinei Cacearova şi lui Aurelian Dănilă pentru monografia "Mihail Munteanu, o viaţă dedicată operei". De asemenea, premiul special a fost acordat Tatianei Muzîca, pentru articolul "Perpetuarea tradiţiilor neoromantismului şi neofolclorismului în Concertul Nr.2 pentru vioară şi orchestră simfonică de Boris Dubosarschi".

INFOTAG precizează: Concursului Naţional de Compoziţie şi Muzicologie se desfăşoară începînd cu anul 1995. În acest an, Concursul s-a desfăşurat sub patronajul Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?