Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Filip: Moldova este interesată în extinderea comerțului în cadrul GUAM

27 mar. 2017,, 15:15   Economie
2128 1

Republica Moldova este interesată să dezvolte cooperarea în cadrul GUAM, inclusiv în extinderea comerțului grație creării unei zone eficiente de comerț liber.

Acest fapt a fost menționat de către prim-ministrul Pavel Filip la reuniunea șefilor de guverne ale statelor membre ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM, care s-a desfășurat în premieră la Kiev, Ucraina. De asemenea, în cadrul reuniunii, statele membre GUAM – Moldova, Ucraina, Georgia și Azerbaidjanul – au semnat două protocoale privind acțiunile de creare a zonei de liber schimb și privind facilitarea procedurilor vamale între cele patru state, transmite NOI.md.

„Am accentuat importanța impulsionării schimburilor comerciale între statele noastre. Sînt convins că documentele semnate astăzi vor asigura dezvoltarea în continuare a oportunităților de colaborare în sfera social-economică, a transporturilor, științifico-tehnologică și cea umanitară”, a subliniat premierul.

În cadrul summitului, Pavel Filip a mulţumit părţii ucrainene pentru buna organizare a reuniunii, menţionînd că organizaţia GUAM oferă o oportunitate de interacțiune și de facilitare a dialogului la nivel înalt între Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Republica Moldova. Totodată, Pavel Filip a remarcat că este importantă aprofundarea cooperării multilaterale în vederea consolidării democrației, dezvoltării economice și asigurării securității în regiune.

El a mai remarcat că prim-miniștrii statelor membre GUAM au discutat și despre posibilitățile de intensificare a colaborării în cadrul organizației. De asemenea, s-a accentuat importanța acțiunilor comune pentru depășirea riscurilor cu care se confruntă statele membre. Totodată, oficialii s-au referit la reglementarea conflictelor existente pe teritoriul ţărilor membre GUAM.

În context, Pavel Filip a subliniat că aceste diferende trebuie soluționate pe calea dialogului politic și diplomatic, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale statelor și a normelor de drept internațional.

Părțile au avut, de asemenea, un schimb de opinii referitoare la parteneriatul GUAM cu Statele Unite ale Americii și Japonia, precum și privind colaborarea cu alte organizații regionale, cum ar fi grupul de state Vișegrad.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?