X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Krasnoselski: La negocieri "nimeni nu e pregătit să discute chestiuni politice"

27 mar. 2017,, 14:15   Politică
2204 1

Preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, a declarat că în cadrul negocierilor cu Moldova "nimeni nu este pregătit să discute chestiuni politice".

El a făcut declarația în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate cu ocazia celor 100 de zile de la învestirea sa în funcţia de preşedinte.

"Poziţia mea principială este că astăzi nimeni nu este pregătit să discute chestiuni politice. În ceea ce priveşte Transnistria, poporul şi-a ales deja direcţia politică, care, desigur, nu se va schimba. Este vorba de independenţa statului nostru cu intrarea ulterioară în componenţa Rusiei", a subliniat Krasnoselski.

El a mai spus că nici în Moldova "nu este totul aşa de simplu", deoarece "Moldova, prin legea sa din anul 2005, a oferit Transnistriei statut de unitate teritorială autonomă şi a tras deja linia".

"Astfel, pentru a merge înainte, avem nevoie de decizii noi. În prezent, pe agenda de lucru avem probleme de ordin umanitar, cultural şi economic. Şi noi sîntem dispuşi să le discutăm şi să luăm hotărîri", a spus liderul de la Tiraspol.

El a confirmat că la 30 martie va avea loc a doua întîlnire cu preşedintele Moldovei, Igor Dodon. El a amintit că după prima întrevedere, din 4 ianuarie, au fost soluţionate unele probleme.

"În primul rînd, am reuşit să deblocăm activitatea Comisiei Unificate de Control, ceea ce este foarte important pentru Transnistria şi pentru misiunea de menţinere a păcii în general. A fost succesul comun a doi preşedinţi. Totodată, a fost identificată poziţia de elaborare a aşa-numitei abordări "în pachet" la negocieri. Adică noi pregătim 6-8 chestiuni despre problemele noastre, iar Moldova – despre ale sale. Şi aceste probleme urmează a fi discutate şi soluţionate pe platformele "1+1" sau "5+2" ", a remarcat Krasnoselski.

Potrivit lui, pentru Transnistria este deosebit de importantă încetarea urmăririlor penale din motive politice, soluţionarea problemelor de comunicaţie, deblocarea circulaţiei feroviare, vămuirea mărfurilor pentru consumul intern în Transnistria, recunoaşterea actelor de studii şi a numerelor de înmatriculare a automobilelor.

"Declar oficial: noi sîntem dispuşi să mergem la compromis. Dar orice compromis trebuie să fie reciproc. Dacă noi facem un pas în întîmpinare, atunci şi în întîmpinarea noastră trebuie să se facă un pas. Pentru ca toţii participanţii la formatul 5+2 să vadă îngrijorarea noastră, noi sîntem dispuşi să mergem la compromis, dar nu la cedări. Acestea sînt două lucruri diferite", a remarcat liderul transnistrean.

El a comunicat că, drept compromis, a fost soluţionată problema funcţionării şcolilor cu predare în baza grafiei latine, a fost elaborat un mecanism de cultivare în comun a terenurilor de pe teritoriul disputat din raionul Dubăsari, a fost simplificat sistemul de migraţiune.

"Cetăţenii străini, după cum sînt şi cetăţenii Moldovei, pot veni în Transnistria, să se înregistreze şi să lucreze aici, conform legilor RMN. Acesta este un pas în întîmpinare", consideră liderul de la Tiraspol.

El a subliniat că "trebuie soluţionată problema clasării reciproce a dosarelor penale", menţionînd că "Tiraspolul este dispus să înainteze pe această direcţie".

"I-am comunicat lui Igor Dodon despre aceasta şi i-am propus să facem primul pas: să încetăm urmărirea penală în cîte 10 dosare. Dar, deocamdată, nu am primit niciun răspuns. Pentru ca mesajul meu să nu fie unul gol, procurorii au luat hotărîrea de a înceta urmărirea penală a 10 oficiali din Moldova: poliţişti şi alte persoane. Aştept un mesaj similar din partea Moldovei", a conchis Krasnoselski.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?