Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Stataliștii Moldovei au adoptat o rezoluție (VIDEO)

25 mar. 2017,, 16:30   Societate
6437 7

Rezoluția Conferinței științifice internaționale, dedicată statalității Moldovei, a fost adoptată la Chișinău.


La baza ei au stat acțiunile care vor contribui la consolidarea statalității Moldovei și conștientizarea identității cetățenilor. Rezoluția finală a Conferinței de două zile „Statalitatea Moldovei: continuitatea istorică și perspectiva dezvoltării” a fost dată citirii sîmbătă, 25 martie, de către doctorul habilitat în ştiinţe politice, rector al Institutului de Relații Internaționale (IRIM) Valentin Beniuc, relatează corespondentul NOI.md de la locul de desfășurare a evenimentului.

În varianta finală a Rezoluției au fost incluse patru puncte, susținute de majoritatea participanților la Conferința științifică internațională, dedicată statalității Moldovei. În primul rînd, s-a decis ca ziua de 2 februarie să se considere drept Ziu a Statalității Moldovei, susținînd astfel inițiativa Președintelui, Igor Dodon. Doctorul habilitat în ştiinţe politiceValentin Beniuc a solicitat ca acest paragraf să fie luat drept bază, în pofida disensiunilor în mediul științific. Problema e că o parte din stataliști invocă anul 1359 – atunci, cînd Bogdan I a obținut independența Principatul Moldovei de Ungaria, pe cînd alții – ziua de 2 februarie 1865, atunci cînd statalitatea Moldovei a fost recunoscută la nivel internațional. În urma unor dezbateri istoricii, politologii și experții au dat ascultare moderatorului evenimentului și au acceptat acest punct drept bază.



Reprezentanții mediului de savanți și experți de asemenea au susținut ideea de a declara drept simboluri de stat simbolurile istorice ale Principatului Moldovei. S-a decis că ele vor fi echivalente cu simbolurile oficiale ale Moldovei, precum drapelul și stema de stat. Această propunere a devenit al doilea punct al rezoluției finale, adoptate unanim și fără dezbateri. Al treilea punct a fost recunoașterea „Istoriei Moldovei” drept istorie națională care, în opinia participanților la Conferință, ar trebui să elimine istoria românilor din educație și știința autohtonă.

Drept urmare, al patrulea punct a fost apelul în adresa autorităților, solicitîndu-le să introducă disciplina „Istoria Moldovei” în lista obiectelor obligatorii în învățămîntul primar și secundar. Rectorul IRIM a precizat că obiectul ar putea purta denumirea de „Istorie”, totodată, în Codul educației ar trebui să se precizeze că sub această noțiune se subînțelege istoria Moldovei și nu istoria unui stat sau popor străin. „Mulți savanți și angajați în domeniul educației din Moldova au o experiență bogată în înțelegerea și explicarea istoriei autohtone. Sînt de acord că Istoria Moldovei și Istoria universală ar putea fi în același manual, așa cum se obișnuiește în multe țări ale lumii”, a menționat Valentin Beniuc, susținut de majoritatea celor prezenți.

Precizăm că Conferința științifică internațională „Statalitatea Moldovei: continuitatea istorică și perspectiva dezvoltării” s-a desfășurat la Chișinău în perioada 24-25 martie. La ea au participat numeroși istorici, deputați, politologi și demnitari publici cu renume din Moldova, Rusia, Ucraina, România, Belarus, Italia, Spania, Bulgaria și Germania. Pentru prima oară Conferința a fost organizată sub patronajul Președintelui Moldovei, Igor Dodon.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?