Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Protestatarii au fluierat-o pe ministra educaţiei, Corina Fusu

25 mar. 2017,, 10:00   Societate
3108 0

Peste trei sute de pedagogi au participat vineri la o acţiune de protest în centrul Chişinăului, organizată de Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei (FSEŞ).

Potrivit agenţiei INFOTAG, ei au cerut majorarea salariilor cu cel puţin 20% şi au scandat: "Vrem salarii decente!", "Jos Guvernul!", "Ruşine!", "Salvaţi educaţia!".

Preşedintele FSEŞ, Dumitru Ivanov, a spus că "negocierile cu Guvernul seamănă mai mult a joc decît a dialog, însă pedagogii sînt dispuşi să meargă pînă la sfîrşit"

Constantin Ţurcanu, profesor la Universitatea Tehnică, a spus că "pedagogii sînt indignaţi că nimeni nu vrea să-i asculte".

"Eu nu cred că negocierile cu Guvernul vor avea rezultate pozitive", a subliniat el.

În faţa protestatarilor a ieşit ministra Educaţiei, Corina Fusu, care a încercat să-i convingă pe cei prezenţi că "Guvernul face tot ce poate pentru ca profesorii să trăiască decent".

"Pentru majorarea salariilor tinerilor specialişti în anul 2017, din bugetul de stat au fost alocaţi 22,8 mil. lei. Sîntem cu toată inima pentru voi", a spus ea.

"Însă declaraţiile ei au trezit nemulţumirea protestatarilor, care au fluierat-o pe ministră, scandînd: "Unde sînt aceşti bani?", "Demisia Guvernului!".

Reprezentanţii FSEŞ au anunţat că "dacă revendicările lor nu vor fi auzite, orele în şcoli vor fi întrerupte pentru o zi, iar următoarea măsură va fi refuzul profesorilor de a participa la examenele de absolvire".

După acţiunea de protest, la ora 16.00, a început o nouă rundă de negocieri.

După cum a informat anterior INFOTAG, pe 17 ianuarie, sindicaliştii au scos profesorii la proteste, cerînd majorarea salariilor şi condiţii pentru un trai decent. În rezultat, Guvernul a creat un grup de lucru şi a iniţiat negocierile.

Un şir de revendicări au fost îndeplinite de Guvern parţial, în special reducerea normei didactice pentru tinerii specialişti la 75% pentru un salariu de funcţie. Însă principal revendicare - majorarea salariilor pedagogilor cu 50% - aşa şi nu a fost îndeplinită. FSEŞ a întrerupt negocierile cu Guvernul pe 10 martie, deoarece autorităţile au acceptat să majoreze salariile doar cu 10%, începînd cu noul an de studii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?